Foarte multi copii sunt catalogati drept “hiperactivi”, insa aceasta tulburare este rar explicata complet. Iata cateva sfaturi oferite pentru Ivillage.com de Frances Campbell, psihoterapeut, specialist in ADHD la copii si preadolescenti.
Primele semne
Este foarte greu de pus un diagnostic pentru Tulburarea hiperkinetica cu deficit de atentie (ADHD). Majoritatea copiilor sunt foarte energici si activi, asa ca este destul de dificil sa spui clar – este ADHD sau nu, mai ales ca nu exista teste medicale specifice si diagonosticul se pune strict in baza comportamentului copilului.
Semnele tulburarii sunt diferite si variaza in intensitate de la copil la copil. Iata cateva caracteristici comune ale copiilor diagnosticati cu ADHD.
1. Lipsa concentrarii
Copiii care sufera de ADHD nu reusesc sa se concentreze si sunt neobositi. Nu pot sta locului pentru a se juca sau pentru a indeplini o sarcina, a scrie o tema etc. Desigur, oricine are copii mici si-ar putea incadra cu usurinta micutii in aceasta categorie, asa ca nu trebuie generalizat, ci urmarite cu foarte mare atentie celelalte semne.
2. Agresivitate
Copiilor care sufera de ADHD le este destul de greu sa relationeze cu ceilalti si de multe ori se nasc frustrari ce duc la un comportament agresiv.
3. Nu le este teama
Copiii care sufera de ADHD nu isi dau seama de potentialul pericol pe care il are o actiune de-a lor. Nu se tem de foc, se pot catara fara probleme in varful unui copac.
4. Impulsivitate
Spune intotdeauna ce are de spus si chiar poate rabufni desi se afla intr-o situatie sociala in care stie ca trebuie sa pastreze linistea. De asemenea are obiceiul de a se baga in vorba cu persoane necunoscute sau in jocul altor copii, fara sa fie invitat.
5. Imaturi emotional si intelectual
Copiii care sufera de ADHD sunt mai imaturi emotional si intelectual fata de copiii de aceeasi varsta. Un alt aspect foarte greu de identificat intrucat copiii au un ritm diferit de dezvoltare. Insa cei care sunt la scoala pot fi urmariti dupa calificative. Cei cu ADHD sunt in urma colegilor din pricina lipsei de concentrare si a neatentiei.
6. Uituci si neindemanatici
Copiii hiperactivi au obiceiul de a uita lucruri, de a rupe sau a sparge obiecte.
Ce trebuie sa faca parintii
Copiii hiperactivi au nevoie de mai multa atentie din partea parintilor si a profesorilor si cer asta prin comportamentul lor. Parintii trebuie sa inteleaga ca ADHD este o tulburare neurologica si nu are legatura cu parintii. Copiii cu ADHD sunt greu de stapanit si acasa si la scoala si, de multe ori, parintii se simt rusinati.
Este foarte greu sa diagnostichezi un copil cu ADHD. Simptomele mai sus mentionate pot aparea si la copii normali care au probleme in familie sau la scoala. Daca vrei sa fii sigur, medicul de familie este un inceput. Vorbeste cu el despre situatia din familia ta si cere-i sa-ti recomande un specialist pentru tine si pentru toata familia, daca este nevoie.
Daca simptomele mai sus mentionate persista, ar trebui consultat un specialist.
Chiar daca nu este vorba de ADHD, si alte tulburari precum – epilepsia, autismul, probleme de auz – pot genera simptome asemanatoare cu ADHD.
In urma analizei comportamentului copilului, terapeutul va stabili un tratament adecvat – in cazul in care se va stabili diagnosticul clar de ADHD. Acesta poate fi atat medicamentos, cat si sedinte de terapie comportamentala, astfel incat copiii sa aiba instrumentele necesare pentru gestionarea impulsurilor, pentru comportamentul adecvat in societate. Parintii vor fi si ei instruiti cum sa se comporte cu copilul si chiar profesorii vor primi recomandari din partea terapeutului pentru a-I putea oferi copilului si la scoala un mediu in care sa se dezvolte armonios.
Imagine de Jill Wellington de la Pixabay
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?