Cum învingem emoțiile înainte de examen. Sfaturi pentru părinți și copii - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Cum învingem emoțiile înainte de examen. Sfaturi pentru părinți și copii

Sfatulparintilor » Preșcolari » Comportament și dezvoltare » Cum învingem emoțiile înainte de examen. Sfaturi pentru părinți și copii
Cum învingem emoțiile înainte de examen
Credit foto: Unsplash

Orice examen, chiar dacă este vorba doar despre unul de verificare a cunoștințelor, vine cu emoții puternice pentru un elev sau un student. Iar ele efectiv pot strica totul, pentru că puterea de concentrare se poate diminua extrem de mult și copilul poate uita pur și simplu tot ce a învățat. 

Cum poți să învingi emoțiile înainte de examen? Există mai multe trucuri, iar aceste sfaturi îți pot fi extrem de utile. Noi am făcut un rezumat și am sintetizat informațiile esențiale, utile pentru părinți și copii:

Pregătirea temeinică

Un elev bine pregătit va simți mult mai puțină tensiune înaintea unui examen decât unul care studiază mai puțin sau deloc. Deci, primul pas pentru prevenirea stărilor emoționale din timpul examenului este pur și simplu studiul. Dacă un copil merge la probă sigur pe el, se va descurca de minune, iar tensiunea va fi minimă.

Comunicarea

Este foarte important să vorbești cu copilul despre examen și despre toate implicațiile lui, dar și că este normal să simtă emoție, pentru că așa sunt construiți oamenii. Dacă el va înțelege acest lucru și îl va considera normal, va merge mult mai liniștit la examen.

Încurajarea

Încurajează-ți copilul înainte de examen, spune-i că totul va fi bine, indiferent de situație și că nu trebuie să se teamă de eșec, pentru că soluții se găsesc întotdeauna. Mulți copii simt o presiune imensă pentru că și-ar putea dezamăgi părinții cu un rezultat mediocru sau negativ și vor fi atât de concentrați în această direcție, încât le va fi greu să se liniștească, să-și facă ordine în gânduri și să găsească soluția potrivită la subiectul pe care îl au de rezolvat.

Odihna înainte de examen

În ziua dinaintea examenului, copiii ar trebui să aloce doar câteva ore pentru pregătirea acestuia și în restul timpului să aibă activități recreative, plăcute, care să-i inducă o stare de relaxare. De asemenea, potrivit National Health Service, ar trebui să se culce devreme și să aibă un somn odihnitor, pentru că o stare fizică bună îl va ajuta decisiv să gestioneze stresul și să se poată concentra.

Alimentația potrivită

Deși pare că are prea puțină legătură cu emoțiile unui examen, alimentația este extrem de importantă. Un meniu cu nutrienții necesari îl poate ajuta decisiv într-o astfel de zi. Astfel, în ziua dinaintea examenului va trebui să consume alimente bogate în vitamine – legume și fructe – care să-i asigure o digestie optimă și energie și să evite preparatele grele, prăjite, care să-i producă disconfort.

Foto: Unsplash

Data articol: 15/05/2024