De cate ori nu te-ai confruntat cu lipsa de generozitate din partea copilului tau atunci cand vine vorba de impartitul jucariilor sau a dulciurilor? Majoritatea mamicilor trec prin aceasta experienta mai ales atunci cand ies in parc cu cei mici. O problema mai mare asupra impartirii lucrurilor o au copiii singuri la parinti, insa exista si situatii in care fratele mai mare devine gelos si nu vrea sa ii ofere jucariile lui fratiorului mai mic. Despre cum trebuie sa reactionezi in aceste situatii, pentru a-l face pe cel mic mai generos, o sa discutam in continuare.
Generozitatea se formeaza in timp asa ca nu trebuie sa fi prea dezamagita atunci cand puiul tau refuza categoric sa dea jucarii la schimb sau sa isi imparta bucatica de ciocolata. Trebuie sa stii ca micutii invata sa fie generosi atunci cand vad ca acest lucru se intampla si in jurul lor. Sa nu ai asteptari prea mari de la copilul tau daca nici tu la randul tau nu esti o persoana generoasa cu cei din jur.
Intelege inainte sa actionezi!
In primii ani de viata joaca este sarcina esentiala a copilului, iar jucaria preferata poate deveni universul sau pentru cateva minute sau chiar ore. Pentru a-l putea incuraja pe micutul tau sa devina generos este necesar sa il intelegi mai intai.
Generozitatea nu este o calitate cu care ne nastem, iar impartirea lucrurilor nu este un reflex. Copiilor le este greu sa renunte la ceea ce este a lor si nici nu inteleg de ce ar trebui sa faca acest lucru. Aici intervi tu!
Primii pasi spre generozitate
Dupa ce ai inteles cum functioneaza comportamentul copilului tau atunci cand vine vorba de impartitul jucariilor este momentul sa treci la treaba. In primul rand trebuie sa il ajuti pe micutul tau sa inteleaga de ce trebuie sa imprumute jucarii insa fara sa il obligi sa faca acest lucru. Poti incepe cuu cateva exercitii acasa in cazul in care nu te simti pregatita sa iesi in parc.
Felicita-ti copilul ori de cate ori iti ofera ceva ce este a lui, ca vorbim de o jucarie sau de o bucatica de mar din farfuria lui. Cel mic va intelege ca generozitatea aduce bucurie pe chipul persoanelor dragi si va dori sa o faca din nou.
Cei mici au obiceiul de a arata unei persoane jucaria pe care aceastaa cerut-o, lasandu-l sa se joace intr-un mod mai rezervat, de parca l-ar lasa si nu prea. Acesta este tot un pas pe care copilul il face pentru a imparti, desi nu pare, asa ca incurajeaza-l: “Ce frumos din partea ta ca-i arati jucaria si lui X!“. Pe parcurs ce puiul tau creste si incepe sa se joace cu alti copii, poti sa-i sugerezi sa-i dea jucaria prietenului sau si sa-l lauzi cand o face. Nu e important daca celalalt copil isi doreste sau nu jucaria pe care puiul tau incearca sa i-o ofere, ci intentia conteaza si faptul ca are ocazia sa practice si sa repete actul impartirii.
Photo credit: Walakazoo / Foter / CC BY-ND
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?