V-ați uitat vreodată atent la un copil care a trecut rapid de la supărare și lacrimi șiroind pe obraz la zâmbete și bucurie? Cu siguranță v-ați întrebat în acel moment cum este posibilă această trecere imediată de la o emoție negativă la una pozitivă. Să fie oare atât de ușor pentru un copil să uite în doar câteva secunde situația care i-a provocat disconfort și să găsească motive de bucurie?
Adevărul este că, în vreme ce adulții au învățat de-a lungul vieții să își controleze emoțiile, copiii nu beneficiază de această capacitate la vârste fragede. Din acest motiv, reacțiile lor sunt spontane și schimbătoare în orice moment. În timp, este necesar că părinții și educatorii să ii ghideze pe cei mici în această aventură a emoțiilor greu de gestionat pentru că ei să dobândească capacitatea de a le controla.
Tehnici eficiente pentru gestionarea emoțiilor în cazul copiilor
Iată câteva tehnici eficiente pe care vă puteți baza pentru a-i ajută pe copii și tineri să gestioneze corect emoțiile dificile cu care se confruntă. Astfel, ei își vor dezvolta capacitatea de a reacționa rațional în diverse circumstanțe problematice.
1. Menținerea calmului copiilor în situații dificile
Atunci când se confruntă cu emoții negative precum furia, tristețea sau dezamăgirea, copiii nu știu cum să reacționeze pentru că nu sunt obișnuiți să se simtă astfel. În vreme ce bucuria și entuziasmul îi caracterizează și se manifestă sub formă unor abilități înnăscute, emoțiile negative reprezintă necunoscute pentru ei. Aceste emoții îi sperie și îi determină să iasă din zona lor de confort.
În aceste momente, este necesar că adulții din viața lor să discute cu ei despre lucrurile care îi liniștesc și pe care le pot utiliza pentru a reveni la echilibrul emoțional de care au nevoie. Fiecare copil poate fi ghidat să descopere cel puțin o tehnică personalizată de calmare pentru fiecare situație cu care se confruntă. Astfel, ulterior ei vor putea gestiona corect emoțiile aplicând metoda potrivită contextului problematic în care se află.
De exemplu, unii copii se liniștesc atunci când respiră adânc de câteva ori, alții se bucură de avantajele unei scurte plimbări, iar unii se calmează atunci când discută cu un prieten sau scriu despre situația problematica cu care se confruntă.
2. Vizualizarea locurilor preferate ale copiilor
Vi s-a întâmplat vreodată să depășiți un moment dificil luând pur și simplu o pauză scurtă, în care v-ați imaginat că sunteți în locația de vacanță favorită? Această tehnică simplă poate fi extrem de eficientă și atunci când încercați să îi ajutați pe copii să se calmeze și să gestioneze emoțiile negative puternice.
Atunci când plânge sau respinge ideea comunicării, invitați-l pe copil să facă o pauză înainte de a vă spune ce îl deranjează pentru a-i arată ceva interesant. Spuneți-i să închidă ochii și să își imagineze un loc în care ar vrea să se afle în acel moment. Spuneți-i să vă descrie ce persoane și obiecte vede în jur și cum se simte în acel spațiu, implicat în activitățile pe care și le imaginează.
După ce se liniștește, ajutăți-l să înțeleagă felul în care acest exercițiu simplu l-a ajutat să se detașeze de situația problematica și să își regăsească calmul pentru a discuta despre aceasta în mod rațional. Încurajați-l să practice acest exercițiu de fiecare dată când simte că emoțiile negative îl copleșesc și că nu poate comunica despre ceea ce simte sau își dorește.
3. Implicarea copiilor în activități creative
Vi se par tot mai frecvente situațiile în care copilul își exprimă nemulțumirea? Este posibil ca acesta să nu mai găsească singur modalități prin care să se relaxeze sau să nu îi fie acordat suficient timp sau libertate pentru joacă. Acest lucru îl poate afecta din punct de vedere emoțional!
În aceste situații, este indicat să îl încurajați pe copil să se implice în mai multe activități creative. În plus, asigurați-va că beneficiază de timpul liber de care are nevoie, în fiecare zi! Îl puteți înscrie la un curs care îi face plăcere și îl stimulează să învețe lucruri noi, îl puteți încuraja să picteze, să deseneze, să cânte sau să practice un sport.
4. Educarea copiilor prin propriul exemplu
Cu toții știm că adulții din viața copiilor, în special părinții și educatorii reprezintă modelele pe care aceștia le consideră demne de urmat. Din acest motiv, copiii învață inconștient să gestioneze anumite emoții prin puterea exemplului primit acasă, chiar de la părinți.
Așadar, dacă voi veți aplica tehnici eficiente de gestionare a propriilor emoții în preajma copiilor, ei vor învăța să facă același lucru atunci când consideră că se confruntă cu situații problematice similare. Desigur, situațiile din viață lor nu pot fi identice cu cele din viață de adult, însă de foarte multe ori copiii au impresia că trăiesc aceleași lucruri și că experimentează aceleași sentimente că adulții din jurul lor.
Reacțiile adulților în situații greu de gestionat devin astfel adevărate lecții de viață pentru copii în ceea ce privește controlul propriilor emoții și reacții.
* * *
Despre Shakespeare School
În cei peste 18 ani de activitate, peste 25.000 de cursanți au trecut pragul Shakespeare School, cel mai bun centru de pregătire pentru examenele Cambridge din România, devenit Gold Preparation Centre în 2020. În cadrul a 4 centre de predare a limbii engleze, localizate în 4 puncte cheie ale Capitalei (Ferdinand, Moșilor, Victoriei și Brâncoveanu), Shakespeare School reușește în fiecare an să obțină 97% rată de satisfacție, în rândul părinților, pentru serviciile oferite. Copiii învață engleza de plăcere la Shakespeare School alături de profesori de top, entuziaști, dinamici și foarte bine pregătiți. Mai multe informații despre Shakespeare School puteți descoperi pe site-ul shakespeare-school.ro.
Urmareste cel mai nou video pe canalul Youtube Sfatulparintilor!
Activul Marte e în Leu din 4 noiembrie 2024. Mesaje speciale de la Univers pentru 4 zodii
Te-ai nascut cu noroc? Priveste-ti palma si afla raspunsul! Simbolurile norocoase sunt descrise aici