2. Sa vorbesti in numele copilului – Este foarte usor sa pui tu cuvinte in gura copilului tau. Copilului capata abilitatea de a sti ce sa vorbeasca pe masura ce cresc si se maturizeaza si din acest motiv, parintii au tendinta sa raspunda ceea ce crede ca e normal sa raspunda copilul, fara sa verifice ce gandeste sau simte acesta cu adevarat.
Stim ca cei mici sunt nesiguri si incapabili sa se exprime bine si deseori se bucura ca mama sau tata il ajuta, fie ca e vorba de a intreba un copil vecin daca vine la joaca sau sa ceara un pahar de apa cand e intr-o vizita. Dar e important sa il incurajezi sa isi faca vocea auzita.
Cum altfel poate copilul sa capete incredere de sine daca nu are ocazia sa vorbeasca in nume propriu, oricat de greu este la inceput? Este sanatos sa discutati impreuna si sa ii faci sugestii ce ar putea sa spuna intr-o anume situatie cu care se confrunta la scoala, dar nu te duce tu in numele lui sa vorbesti decat daca este absolut necesar.
Impune-ti sa respecti aceasta regula atunci cand sunteti intr-un grup mare de oameni. Cand copilului tau i se pune o intrebare, ai impulsul sa raspunzi in numele lui. Nu o face. Da-i copilului sansa sa vorbeasca pentru sine. Vei vedea in timp cum ii creste gradul de incredere de sine prin felul in care se va exprima. Tine mine, practica ajuta foarte mult.
3. Sa ii alegi prietenii – Acest subiect este provocator pentru multi parinti. Este natural sa vrei sa alegi sau sa fii de acord cu cine se joaca copilul tau, pentru ca iti place sa fie amic cu acel baietel dulce si cuminte intalnit duminica in parc sau cu fetita vecina a familiei cu care sunteti prieteni. In mintea ta, tu crezi ca stii ce e mai bine pentru copilul tau. Dar lectia prieteniei este una pe care trebuie sa o invete pe pielea sa. Cat timp copilul este mic, detii un oarecare control asupra copiilor cu care este prieten insa pe masura ce creste, el isi va alege singur prietenii. Aceasta este una din situatii in care trebuie sa renunti la orice control.
Simplul fapt ca esti prieten de familie cu o alta familie nu inseamna ca si copiii vostri trebuie sa se inteleaga. Intai de toate si foarte important, nu forta nimic. Copilul va capata aversiune impotriva ta daca il tot siluiesti sa petreaca timp cu cineva cu care nu are chimie sau afinitati comune. Nu e nimic rau in a-i face cunostinta cu persoane noi dar lasa-l pe el sa preia conducerea pentru construirea relatiilor sale durabile de prietenie.
In acelasi timp, ca parinte, nu esti absolvit de responsabilitatea de a te asigura ca el se joaca cu copii care au valori similare de viata. Cu alte cuvinte, e bine sa previi ca sa piarda timpul cu copii care fura, mint, se poarta rau sau au alte obiceiuri pe care nu le vrei si pentru copilul tau. Fii cu ochii in patru cu cine este prieten copilul tau si atrage-i atentia cu tact asupra pericolelor.
Ceea ce nu ai voie sa faci pentru copilul tau este la fel de important cu ceea ce trebuie sa faci pentru el. Dar, concluzionand, o atitutine de genul “imi tin mainile la distanta dar te ghidez cand e cazul” este cea care ii va aduce cele mai mari beneficii copilului tau.
Citeste continuarea: 1 2
Urari de Craciun. 100 de mesaje de Craciun pentru iubit/iubita, familie si prieteni
HOROSCOPUL CRACIUNULUI 2024. Cum iti este CRACIUNUL in functie de ZODIE?
Ce inseamna cand versi cafeaua