“NU e coreeect!”, “Nu e vina meaa!”… Ti se par cunoscute aceste replici? Imediat ce ai spus “Nu” sau ai setat o regula/consecinta, copilul tau exagereaza si nu-si asuma responsabilitatea pentru comportamentul sau. Indiferent de circumstante, el este intotdeauna cel mai nedreptatit dintre pamanteni, toata lumea greseste. Pe scurt, el este o VICTIMA.
Daca nu este corectata la timp aceasta atitudine, copilul tau va creste cu lipsa abilitatii de a se adapta si de a avea relatii sanatoase, lucruri esentiale in viata de adult.
Greseli care conduc la mentalitatea de victima
Inainte de a incerca sa corectezi atitudinea copilului tau, gandeste-te daca nu cumva ii incurajezi acest comportament. Iata cateva greseli pe care le faci, ca parinte, si iti transformi copilul, fara sa vrei, intr-o victima.
– dai vina pe altii si nu-ti asumi greselile
– ai intotdeauna o scuza pregatita
– lupti pentru statutul de “victima”
– vezi la tot pasul nedreptati
– nu asculti sfaturile altora
– te plangi tot timpul
– acuzi pe altii ca nu te inteleg
– te concentrezi pe ce lipseste.
Aceste erori iti fac copilul sa devina fatalist, incapabil sa-si asume rolul de a schimba ceva, incapabil sa-si asume responsabilitatea.
Cum poti modifica statutul de victima
Iata patru sfaturi care pot schimba comportamentul copilului tau si astfel sa el scoti din starea de victima.
Rezolva lucrurile unul cate unul
Identifica dificultatile pe care le intampina copilul tau si apoi rezolva-le una cate una. Nu se intampla minuni peste noapte. Fie ca este nevoie de o noua rutina de dimineata sau sa accepte sa faca diverse treburi in gospodarie. Seteaza clar regulile si consecintele. Tipetele si victimizarile sunt excluse.
Citeste continuarea: 1 2
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?