Copiii prind injuraturile din zbor. Iata ce e de facut cand copilul injura!
Sa recunoastem: vrem nu vrem, copiii prind din zbor injuraturile si cuvintele vulgare auzite in jur si… de multe ori adultii din jur se tavalesc pe jos de ras cand aud ingerasul vorbind birjareste.
De fapt, unul din primele cuvinte rostite de fratele meu a fost unul de nereprodus, pentru ca unchiului meu i s-a parut foarte amuzant sa-l invete acel cuvant. Si mai am astfel de exemple. Daca i-ai explicat copilului ca e un cuvant urat si ca nu trebuie sa-l foloseasca si el continua s-o faca, ce metode adopti ca sa-l dezbari de obiceiul prost?
Expertii in parenting de la GALTime.com ne dau cateva idei. Iata ce e de facut cand copilul injura
Prima ar fi sa nu reactionezi nicicum, mai ales atunci cand copilul evident te testeaza, stiind ca e un cuvant urat. De multe ori, daca nu obtin nici o reactie, copiii isi vor pierde interesul in acele cuvinte si nu le vor mai folosi. Suna bine, dar… daca nu functioneaza?
Ii mai explici o data ca e un cuvant urat, pe care nici adultii n-ar trebui sa-l foloseasca si ii oferi un substitut (“fir-ar sa fie!”, “da-o-ncolo!”, “las-o jos!”, “du-te si lasa-ma!”), ocazie cu care iti poti lasa imaginatia sa zburde si chiar poti face un joc in care sa inventati impreuna expresii amuzante dar inocente, cu care sa inlocuiasca vorbele urate atunci cand vor sa-si exprime furia sau frustrarea.
Citeste si: Educatie copii: 4 metode sa stai calm cand copilul e agitat
Daca ai un copil mai mare si vulgaritatile i-au intra in obisnuinta sau le foloseste ca sa te sfideze, amendeaza-l!
Pune pe masa din bucatarie un borcan in care sa il obligi sa adauge o suma fixa, stabilita la inceput, pentru fiecare injuratura folosita. Ca sa fie totul corect, fa cate un borcan similar si pentru restul membrilor familiei (pentru ca nici noi nu suntem sfinti, toti mai scapam cate o injuratura) si faci din curatarea limbajului un proiect de familie. In felul acesta copilul nu se va simti persecutat sau nedreptatit. Cand se umplu borcanele puteti folosi banii pentru o iesire cu toata familia, la film, la restaurant, la iarba verde… depinde de cat de mare e taxa pe injuratura si… cat de greu va e tuturor sa renuntati la obiceiul prost.
De evitat:
– sa te concentrezi pe sursa. N-are sens sa intrebi “Cine te-a invatat asta?” sau “Unde ai auzit cuvantul asta?”. S-ar putea sa nu-ti placa raspunsul si… mai important e sa te concentrezi pe copilul tau decat pe comportamentul nepotrivit al altor copii sau al adultilor din jur. Mai bine ii spui calm, dar ferm “Noi nu vorbim asa in familia asta” sau “Noi nu folosim cuvinte de-astea”. Iar daca folosesti… ii explici ca e un cuvant urat si chiar si tu gresesti uneori, dar o sa incerci sa nu-l mai rostesti de acum si chiar il rogi sa-ti atraga atentia daca iti mai scapa, asa cum o sa faci si tu cu el, pana va corectati amandoi.
– sa razi cand il auzi injurand. Nu faci decat sa-l incurajezi si, daca ti se pare amuzant cand are trei ani, cand o sa aiba sapte si o sa fii chemat la scoala ca sa fii admonestat pentru limbajul copilului tau, n-o sa-ti mai prea vina sa razi.
Tu ai avut problema asta? Cum ai rezolvat-o? Unii parinti inventeaza definitii inocente cand sunt intrebati de copii ce inseamna un cuvant urat pe care l-au auzit. Crezi ca e o solutie?
foto: pixabay.com
Urari de Craciun. 100 de mesaje de Craciun pentru iubit/iubita, familie si prieteni
HOROSCOPUL CRACIUNULUI 2024. Cum iti este CRACIUNUL in functie de ZODIE?
Ce inseamna cand versi cafeaua