Cand intri in lumea adultilor, este foarte usor sa incepi sa subestimezi puterea si importanta jocului.
In ziua de astazi, copilul are un program foarte incarcat: scoala, teme, activitati. Cu greu isi mai face loc in acest orar joaca. Si, mai ales, joacul cu parintii.
Jocul si dezvoltarea copiilor
Pediatrii trag un mare semnal de alarma. Joaca este un punct forte in dezvoltarea psihologica si fizica a copiilor. Joaca le permite copiilor nu doar sa exploreze mediul inconjurator, dar si sa isi dezvolte abilitati precum: memoria, limbajul, perceptia spatiala, abilitati motorii. Mai mult, jucandu-se copiii invata sa lucreze in echipa.
Inclusiv banalele jocuri “cucu-bau” ii ajuta pe copii sa faca previziuni cu ceea ce urmeaza sa se intample.
Mai pe scurt, jocul le dezvolta copiilor inteligenta, mobilitatea, creativitatea.
Ce se intampla daca nu te joci cu copilul
Pentru parintii foarte ocupati, vestile nu sunt tocmai bune. Neimplicarea parintilor in jocul copiilor are efecte negative asupra sanatatii mintale a celor mici. Joaca in general si cu parintii in special stimuleaza dezvoltarea creierului, in special partile responsabile cu gestionarea stresul si cu comportamentul prosocial.
“Jocul inseamna mai mult decat bucurie. Jocul inseamna explorare, invatare, relationare, validarea sentimentelor. Jocul inseamna gasirea unor solutii creative pentru unele probleme. Jocul inseamna bucuria recompensei pentru munca depusa. Toate conduc la dezvoltarea fizica si psihica a copilului”, explica Dr. Michael Yogman, directorul Facultatii de Medicina din cadrul Universitatii din New York.
Sursa: mindbodygreen.com
Urari de Craciun. 100 de mesaje de Craciun pentru iubit/iubita, familie si prieteni
HOROSCOPUL CRACIUNULUI 2024. Cum iti este CRACIUNUL in functie de ZODIE?
Ce inseamna cand versi cafeaua