Cele mai grele momente din viata de parinte. Cum sa faci fata la “Te urasc, mama/tata!”
Nu e usor sa-ti privesti copiii luptandu-se cu viata. Si, totusi, asta face parte din viata. Meseria de parinte presupune sa ai grija de copilul tau, lasandu-i totodata libertatea si independenta necesare pentru a invata din propriile greseli. Partea proasta este ca aceste greseli si suportarea consecintelor inseamna si dezamagire, durere, disconfort.
Iata cele mai grele momente din viata de parinte si cum sa le faci fata, asa cum ne invata specialistii de la EmpoweringParents.
1. Creste copilul pe care il ai, nu copilul pe care ai fi vrut sa-l ai
De multe ori ne crestem copiii ca pe niste fiinte ce am fi vrut sa fie sau sa devina, fara sa tinem prea mult cont de ceea ce sunt ei de fapt. Nu trebuie decat sa acceptam ca micutii nostri pot fi foarte diferiti de cum suntem noi, sa-i ascultam si sa-i intelegem. Sa renuntam la visele pe care, poate, le-am faurit in ceea ce-i priveste, si sa-i indrum catre ceea ce le place cu adevarat sa faca, sa-si gaseasca singuri drumul pe care urmeaza sa paseasca la maturitate, iar noi sa pasim alaturi de ei si sa-i ghidam si sa-i sprjinim.
Atunci cand incepi sa-ti accepti copilul asa cum este, o altfel de dragoste se va naste pentru ca vei invata sa vezi altfel persoana care este. Mai mult decat atat, il ajuti pe el insusi sa se accepte asa cum este.
Ce probleme dentare se moștenesc de la părinți?
2. Lasa-l sa suporte consecintele
Nu iti poti pazi copilul la nesfarsit. Nu-l poti creste intr-un bol de cristal. Copiii trebuie sa invete sa se descurce singuri, sa stie ca fiecare actiune a lor – buna sau rea – are consecinte. Atunci cand tu gresesti ceva, incerci altceva. Insa daca nu iti lasi copilul sa faca acelasi lucru, el nu va avea de unde sa stie data viitoare. Daca se comporta gresit, cineva se va supara, si e foarte probabil ca a doua oara sa nu mai faca. Schimbarile se produc atunci cand te lovesti de obstacole, in momentele in care iti asumi responsabilitatea pentru faptele tale. Este in regula sa-ti sustii copilul in perioadele dificile, insa nu este in regula sa scoti castanele din foc in locul lui. Chiar daca asta inseamna durere, dezamagire, disconfort.
3. Sa infrunti judecata, rusinea, invinovatirea celorlalti
Daca ai un copil mai zvapaiat care tipa, nu este ascultator si face crize de nervi la fiecare trei secunde, este foarte greu sa “suporti” privirile celorlalti. Iti inchipui tot timpul ce e in mintea lor, ce-or zice despre tine si despre modul in care iti cresti si educi copilul. In momentele acelea te simti rusinat(a), te simti un parinte slab, chiar daca in adancul sufletului tau stii ca ti-ai dat toata silinta sa fii cel mai bun.
Adevarul este ca, cel mai probabil, ceilalti te vor judeca, te vor invinovati, ba chiar unii vor face si comentarii la adresa ta si a copilului tau. Trebuie sa accepti ca si asta face parte din natura umana. Insa atunci cand simti ca ceilalti te judeca, spune-ti “Nu pot citi mintea tuturor!”. Nu incerca sa-ti imaginezi ce spun ceilalti. Pana la urma, nici n-ar trebui sa te intereseze. Tu si numai tu esti cel mai bun parinte pe care copilul tau il poate avea.
Citeste continuarea: 1 2
Horoscop sezonul Săgetător noiembrie-decembrie 2024. Ce caută sufletul nostru?
3 ZODII CHINEZEȘTI care atrag SUCCESUL financiar în săptămâna 18-24 noiembrie