Cand esti suparat poti spune multe lucruri pe care apoi sa le regreti amarnic. Nici parintii nu scapa de aceasta problema, mai ales cand “porumbeii” sunt adresati, la nervi, copiilor lor.
Desi, poate, cuvintele par a intra pe o ureche si a iesi pe cealalta, in realitate ele “lovesc” direct la tinta: sufletul copilului tau, indiferent de varsta pe care o are.
Iata 3 lucruri pe care sa nu le spui copilului tau adolescent.
1. Iti interzic sa…
Impulsul este clar – iti este frica sa nu fie in pericol sau sa nu intre intr-o situatie din care sa nu aiba scapare. Aceasta teama te forteaza sa-i interzici lucruri: sa mearga la o petrecere, sa se intalneasca cu o anume persoana, sa mearga la discoteca etc. “Iti interzic sa…” genereaza in adolescent un comportament pe care nu ti l-ai dori. El devine secretuos, incepe sa-ti ascunda exact lucrurile “interzise” pe care le face. In al doilea rand, nu iti mai da oportunitatea de a-ti putea ghida si ajuta copilul sa se fereasca de lucrurile care ii fac cu adevarat rau.
In schimb, ii poti spune framantarile tale: Nu sunt convins(a) ca la aceasta petrecere etc. vei fi in siguranta. Iata ce vreau de la tine inainte de a hotari daca te las sau nu. Trebuie sa stiu numele parintilor care vor fi la petrecere si cine va fi responsabil. Trebuie sa iti faci toate temele si sa vii devreme acasa toata saptamana. Desigur, in functie de context, poti jongla cu termenii “negocierii”.
Diferenta de abordare este majora. Nu ti-ai dat acordul, dar ii dai termen de gandire in care sa reflecteze singur la riscurile la care poate fi expus. Interzicerea creste sansele ca adolescentul sa se angajeze intr-o activitate cu riscuri maxime, fara sa se gandeasca la consecinte.
2. Nimeni nu o sa te mai placa daca…
E foarte simplu de zis, nu?! Mai ales ca tuturor ne place sa ne integram usor intr-un cerc confortabil. Problema este ca nu vei obtine un comportament adecvat folosind “rusinea”. Acest sentiment este umilitor si scade sima de sine. Astfel, copilul risca sa ajunga in cercuri dubioase pentru ca – daca ceilalti nu-l mai plac – macar in aceste cercuri este apreciat.
3. Injuraturi, etichete, insulte…
Injuraturile, etichetele sau alte insulte ataca direct personalitatea copilului. Este aproape imposibil sa incurajezi un comportament responsabil la copilul tau daca tu insuti nu te poti controla. Inainte de a rosti vreun cuvant pe care sa-l regreti, controleaza-ti emotiile. Paraseste locul respectiv, fa o plimbare, respira adanc. Concentreaza-te pe problema reala, pe comportamentul copilului, si nu pe persoana lui. Poti fi un parinte iubitor, care sa-ti accepte copilul asa cum este, insa care sa fie ferm in setarea regulilor si asteptarilor. Nu vei obtine o schimbare de comportament atacand personalitatea copilului tau, punandu-i diverse etichete. Lauda de fiecare data comportamentul pozitiv si concentreza-te mai putin pe lucrurile negative.
Sursa: Empoweringparents.com