Cand ai un copil foarte sensibil, care se enerveaza imediat, nervii tai de parinte sunt intinsi la maximum. Tot timpul trebuie sa fii extrem de precaut pentru a nu-i starni furia si raspunsul exploziv. Mai mult, incepi sa te simti responsabil pentru comportamentul copilului tau si preiei toata vina asupra ta. Aceasta incercare de a nu supara si mai mult copilul nu da roade pe termen lung. Nu-l vei ajuta nici pe el, si nici pe tine. Cu cat dai mai multa atentie acestui comportament, cu atat il validezi mai mult si nu vei putea schimba nimic din el, sunt de parere specialistii de la Empowering Parents.
Este natural sa te simti extrem de rusinat cand acest comportament exploziv are loc in public, dar aminteste-ti intotdeauna ca nu esti singurul parinte care se confrunta cu aceasta problema. Nu subestima suportul pe care ti-l poate oferi un prieten, partenerul de viata, un grup de parinti care se confrunta cu aceeasi problema sau chiar un terapeut.
De ce sunt unii copii mai sensibili?
Copiii pot deveni foarte sensibili in diferite etape ale cresterii si dezvoltarii lor. Unii se pot confrunta cu aceasta perioada in primii ani de viata, altii la adolescenta. Trecerea de la o etapa la alta din dezvoltarea lor poate aduce cu sine transformari comportamentale, schimbari de stari, chiar daca inainte copiii nu au manifestat vreodata un temperament nervos. Situatia este cu atat mai socanta cu cat aceste schimbari sunt bruste nu esti pregatit pentru ele. Alti factori care pot contribui la aceste schimbari de comportament sunt decesul cuiva din familie, schimbarea locuintei, a scolii etc.
Cum poti ajuta copilul nervos?
Indiferent de cauzele care au dus la starile de nervozitate accentuate ale copilului tau, iata 5 tehnici care te pot ajuta sa gestionezi situatia, sugerate de specialistii Empowering Parents:
1. Stai calm – chiar daca copilul te face sa te simti altfel
In momentul in care copilul izbucneste, stai cat se poate de calm. Chiar daca ti se pare absurd si irational motivul pentru care este nervos, in acele momente nu are sens sa fii sarcastic sau, mai rau, sa fii si mai furios decat el. Pentru el, sentimentele sunt foarte reale si nu vede nimic absurd in acest tip de comportament. Pastreaza-ti tonul calm, neutru, chiar daca nu esti de acord cu ceea ce spune. Daca te certi cu el sau daca faci glume pe seama sentimentelor lui, va intra in defensiva si-l vei agita si mai tare.
2. Inlatura “audienta”
Cand scena are loc in public sau in fata prietenilor, rudelor etc. incearca sa-l iei din acea conjunctura. Exista sanse foarte mari ca “audienta” sa-i valideze reactiile exagerate. Chiar daca te simti stanjenit, nu incerca sa “dregi busuiocul” fata de cei din jur. Prioritatea numarul 1 este copilul. Du-l in alta camera sau in alta parte, ajuta-l sa se relaxeze. Asteapta sa se calmeze si abia apoi discuta cu el despre cum vezi tu lucrurile. II poti spune “Cand te porti in acest fel, este foarte greu pentru cei din jur. Nu stiu ce au de facut. Vreau sa te ajut sa poti face fata usor mai multor situatii dificile pentru tine”.
Citeste continuarea: 1 2
Horoscop sezonul Săgetător noiembrie-decembrie 2024. Ce caută sufletul nostru?
3 ZODII CHINEZEȘTI care atrag SUCCESUL financiar în săptămâna 18-24 noiembrie