Sa fii parinte nu este nicicand usor, dar daca ai mai multi copii va fi o adevarata provocare sa poti face fata tuturor problemelor ce pot aparea. Una dintre cele mai cunoscute este rivalitatea intre frati. Asa cum ne spun si specialistii, aceasta nu tine cont de varsta si de sex si se poate manifesta in cele mai diverse moduri. De noi va depinde insa cum vom sti sa gestionam aceasta rivalitate, astfel incat nici copiii nostri, dar nici noi, sa nu avem de suferit. Nu va fi usor sa ne implicam in acest demers, dar trebuie sa stim ca numai asa ne putem asigura ca relatiile din familia noastra vor fi armonioase si ca ne vom iubi mereu la fel de mult.
Cele mai cunoscute motive pentru care apare rivalitatea dintre frati
Odata ce ai si cel de-al doilea copil, trebuie sa te astepti ca intre copiii tai se va naste un soi de rivalitate.
Cel mai adesea, ne spun specialistii, motivele pentru care acest fenomen sunt urmatoarele:
• Diferentele de varsta si de personalitate
• Gelozia
• Dorinta de a experimenta stari si lucruri noi
• Plictiseala
• Faptul ca micutii simt ca aceasta rivalitate este tolerata de catre noi, parintii (iata de ce este esential sa incercam sa fim echilibrati, calmi si sa nu ignoram conflictele ce apar intre ai nostri copii)
Una dintre greselile pe care noi, parintii, o comitem fara sa ne dam seama, este sa-i lasam pe copii sa-si gestioneze singuri conflictele dintre ei. Psihologii ne sfatuiesc insa ca este mult mai bine sa-i ghidam si sa-i invatam sa se tolereze, sa se inteleaga unul pe celalalt si sa nu-i facem sa-si dea seama ca „tinem” mai mult cu unul sau cu altul, precum si sa nu cautam mereu un vinovat, pe principiul „Cine o fi inceput?”.
Citeste mai multe pe Qbebe.ro.
Acum sunt citite aceste articole