Shop
Ultimele 100 de articole

Ce greșeli fac părinții când pun copiii în scaunul auto

12 martie 2015, , Vizualizări:

Noua formulă a codului rutier obligă transportarea copiilor cu o înălțime sub 135 de centimetri, în dispozitive auto speciale omologate.

Dacă până acum părinților nu le era amintită importanța scaunului auto, o dată cu Hotărârea de Guvern nr. 11/2015, intrată în vigoare de la 15 ianuarie, aceștia vor fi amendați în cazul în care nu vor avea un scaun auto potrivit grupei de vârstă și construcției copilului, instalat în mașină.

“Cele 5 puncte amendă în valoare de 487,5 RON și 3 puncte penalizare sunt însă ultimul lucru la care părinții ar trebui să se gândească în momentul în care cumpără un scaun auto.  Siguranța copilului trebuie să vină pe primul loc! Chiar dacă instalarea și utilizarea unui scaun auto poate să pară simplă și intuitivă, în realitate poate fi mult mai complicat decât am crede, întrucât miza este viața propriului copil” spune Monica Ionescu, Manager al magazinului pentru copii Kidverse.ro.

 

De ce este important să avem grijă la așezarea copiilor în scaunul auto?

Conform AAP, 93% din părinți își pun în pericol copilul încă de la ieșirea din maternitate.

Copiii, în special nou-născuții, sunt pasageri fragili, din cauza faptului că le lipsește tonusul muscular din jurul capului, gâtului și măduvii spinării. De aceea, condițiile lor de transportare trebuie să fie speciale.

Conform CDC, în cazul unei coliziuni, scaunul auto instalat corect poate reduce riscul de moarte a copiilor cu:

 

Cele mai comune greșeli pe care le fac părinții atunci când își așează copiii în scaunul auto sunt de poziționare sau de instalare

93% dintre părinți fac cel puțin o greșeală de instalare sau așezare a copilului în scaunul auto care i-ar putea pune viața în pericol. Aceste greșeli sunt:

1. Părinții nu cumpără scaunul auto potrivit

Mulți părinți nu știu, însă cumpărarea unui scaun auto este o misiune mult mai complexă decât pare la primă vedere.

Scaunul potrivit înseamnă:

–  asigurarea că este pentru grupa de vârstă și greutatea potrivită (vezi Figura 1);

– asigurarea calității și rezistenței acestuia (în special dacă scaunul cumpărat nu este unul nou);

– asigurarea compatibilității dintre acesta și modelul de mașină (dacă scaunul auto  are sistem de montare ISOFIX universal, semi-universal, specific modelului de mașină, sau se prinde cu centura de siguranță clasică).

De aceea, în momentul cumpărării unu scaun auto nou, este extrem de important să îi menționezi vânzătorului pe lângă vârsta, greutatea și înălțimea copilului, și marca și modelul mașinii.

scaun auto copii 1

Figura 1: Tipul de scaun, în funcție de grupele de vârstă

Sursă imagine CDC.gov

Citeste continuarea pe pagina urmatoare: 1 2 3 4 5

Cuvinte cheie: , , ,

seo
Gradinita
Blossom Salon
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro. Citeste politica de confidentialitate.