Ce faci cand copilul tau are un prieten imaginar? - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Ce faci cand copilul tau are un prieten imaginar?

Sfatulparintilor » Preșcolari » Comportament și dezvoltare » Ce faci cand copilul tau are un prieten imaginar?
prieten imaginar - sfatulparintilor.ro - pixabay- com - fantasy-2231796

Prietenii imaginari sunt acei companioni pe care copilul si-i creeaza ca sa treaca peste diverse momente din copilaria sa. Aparitia lor e cat se poate de normala si chiar sanatoasa pentru dezvoltarea copilului. Aproape fiecare copil are din cand in cand un prieten invizibil cu care vorbeste, se sfatuieste, la care se plange sau pe care il implica in jocurile sale de zi cu zi. Acest prieten ii aduce bucurie, o preocupare in orele lungi in care este singur si nu are cu cine sa se joace. Sunt sanse mari ca si tu ai avut in copilaria ta un asemenea personaj special.

 

Pentru un adult poate fi dificil sa inteleaga nevoia copilului sau de a avea un prieten imaginar. Foarte rar aceste personaje din mintea lor rezista pana la pubertate, asa ca fii deschis la minte, imbratiseaza ideea si sustine creativitatea copilului tau.

 

Pana de curand, psihologii considerau ca un copil trece de nevoia de a avea un prieten imaginar la varsta cand se duce la scoala. Insa un recent studiu realizat de Universitatea din Washington a aratat ca si copiii trecuti de 7 ani continua sa interactioneze cu amicii din mintea lor. Desi ei stiu ca el nu exista in realitate, de multe ori se poarta exact invers. Ca parinte, tinzi sa fii ingrijorat si nu stii cum sa reactionezi cand vezi ca el insista sa mai puna o farfurie si un tacam si pentru prietenul imaginar. Conform psihologilor, ingrijorarile tale sunt nefondate.

 

Ce ai de facut? Primul pas este sa ii intelegi prietenul imaginar si apoi sa participi la tot felul de momente cel putin interesante alaturi de copil si de prietenul sau invizibil. Bucura-te ca astfel ai ocazia sa iti cunosti copilul mai bine.

Iata o serie de sfaturi binevenite de la ehow.com cu privire la cum sa gestionam cu tact si empatie aceste situatii inedite ce pot aparea oricand in viata copilului tau:

 

1. Intai de toate, accepta ideea ca micutul tau are un asemenea prieten imaginar. Pune-i intrebari despre amicul lui. Trateaza-l ca pe o persoana adevarata.

 

2. Lasa copilul sa vorbeasca si sa se joace cu prietenii lui imaginari, nu il certa, nu ii spune ca sunt prostii si ca ei nu exista; chiar daca si el deseori stie asta, nu vei face decat sa il determini sa se izoleze si fereasca de tine, constatand ca nu il intelegi si ca intre voi se creeaza o distanta. Vorbele pe care el le rosteste prietenului sunt importante; el exprima emotii sau ganduri pe care nu ti le spune tie, din teama. Uneori prietenii imaginari sunt produsul unei fatete ascunse din personalitatea copilului tau.

 

3. Joaca-te cu copilul si cu prietenul lui imaginar. Vorbeste-i, evident, prin intermediul copilului tau, el fiind cel care il aude, iar tu nu. Intreaba-l ce mai face, daca ii e foame, daca are anumite nevoi. Permite-i copilului sa seteze reguli. Uneori el nu vrea sa te implici deloc, alteori da. Respecta-i spatiul si dorinta. Prietenii invizibili stiu sa pastreze un secret si il ajuta sa se simta mai bine in unele situatii mai delicate pe care le traverseaza. Manifesta respect pentru prietenul lui.