Cand sa pedepsesti copilul? Experiente reale si lectii date de copii - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Cand sa pedepsesti copilul? Experiente reale si lectii date de copii

Sfatulparintilor » Preșcolari » Comportament și dezvoltare » Cand sa pedepsesti copilul? Experiente reale si lectii date de copii
Tu pedepsesti copilul? In ce situatii? Cand este pedeapsa bine-venita? Ce pedepse dau copiii? Este pedepsirea copilului ceea ce credem noi ca este? Aflam acum, direct de la mamici, specialisti si… copii!
Cand sa pedepsesti copilul?
Pedeapsa este mai degraba interventie din partea adultilor. Parintii reactioneaza la comportamentul copiilor, ii dau acestuia un raspuns. Uneori, raspunsul este unul ferm si categoric. Vine sub forma unei stopari, a unei consecinte logice sau a unei sanctiuni. Termenul „pedeapsa” este folosit cel mai des, ca sa le acopere pe toate. Tot „pedeapsa” patrunde cel mai usor in mentalul copiilor: chiar daca nu il folosesc mama, bunica sau educatoarea, il foloseste vecina de bloc. Asadar, cei mai multi copii stiu de „pedeapsa”, nu de „disciplinare” sau „consecinte logice”. Cand sa recurgem la ea, atunci? Cand este pedepsa binevenita?
Cand sa pedepsesti copilul? Cand nu se poate opri singur
In fiecare zi, in munca mea alaturi de copii, primesc declaratiile de dragoste si cele de „ura”, ale acestora. Emotiile copiilor sunt navalnice. Am mai scris acest lucru in alte articole si o voi tot repeta, pentru ca acesta este un fapt, la fel cum spunem ca pestii respira prin branhii si oamenii prin plamani. Emotiile copiilor sunt navalnice si nu au alta solutie decat sa se manifeste. Noi, adultii, le putem canaliza. Pentru asta existam pe langa copii. Nu sa ne incruntam la ei daca ne jignesc, nu sa le raspundem cu furie cand ne declara ca ne urasc si nu sa ii plesnim daca ne lovesc. Dar ce sa facem, atunci? Cand un copil intrece masura, jigneste sau loveste un adult? Il pedepsim?
Citeste mai multe pe Qbebe.ro.

Cuvinte cheie:
Data articol: 27/04/2017