Copiii, computerul şi online-ul
Următoarea etapă în dezvoltarea copiilor este Internetul. Ca să intri on-line este nevoie să ştii să citeşti. Aşa că, dacă aveţi un copil care ştie să citească, este momentul să-i explicaţi despre riscurile la care se expune când este pe net. Această etapă trebuie parcursă alături de un adult şi nu este indicat să-l lăsaţi on-line fără prezenţa unui adult.
Pe măsură ce cresc (clasa a II-a / a III-a) vor apărea cerinţele precum adresă de e-mail, de messenger, cont pe reţelele de socializare. Deşi trebuie să îi acordaţi şi puţină intimitate, ar fi indicat să îi explicaţi că trebuie să fie supravegheat întrucât sunt oameni care îi pot face rău prin intermediul acestor mijloace de comunicare. Învăţaţi copilul să deschidă mesajele e-mail doar cu voi de faţă, întrucât spam-urile pot avea şi mesaje destinate adulţilor. După ce eliminaţi toate “pericolele” îl puteţi lăsa să citească mesajele ce-i sunt destinate.
Odată cu apropierea de adolescenţă a copiilor, misiunea părinţilor este puţin mai dificilă. Este mai greu să-i controlaţi, însă dacă relaţia dintre părinţi şi copii este una bazată pe încredere şi respect reciproc n-ar trebui să existe probleme.
Nimeni nu vă cunoaşte copilul mai bine, iar dacă simţiţi că este OK să-i lăsaţi independenţa de a deschide singur un e-mail, de a comunica pe reţelele de socializare cu mai multe persoane, atunci tot ce trebuie să faceţi este să vă reasiguraţi că ştie toate regulile.
Indiferent de vârsta pe care o are copilul, el trebuie să ştie că voi sunteţi părintele şi că este supravegheat. Are nişte reguli de respectat în ceea ce priveşte utilizarea computerului, iar dacă nu o face va suporta consecinţele.
Tu când crezi că este vârsta potrivită pentru a-ţi lăsa copilul la computer?
Iată şi alte materiale care te-ar putea interesa:
Copiii şi reţelele de socializare
Despre internet: Află la ce pericole sunt supuşi copiii
Chat, messenger, web cam! Esti pregatit sa-ti protejezi copilul pe internet?
Citeste continuarea: 1 2