Angajez comunitate pentru crestere copil! - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Angajez comunitate pentru crestere copil!

Sfatulparintilor » Preșcolari » Comportament și dezvoltare » Angajez comunitate pentru crestere copil!
Angajez comunitate pentru crestere copil

Se spune ca “E nevoie de un sat intreg ca sa cresti un copil”, adica, tradus, copilul e crescut de o comunitate de adulti, nu neaparat inruditi. Eu am avut norocul sa cresc intr-un orasel in care spiritul de comunitate inca mai exista.

Noi, copiii, ii stiam pe nume pe toti adultii de la fiecare etaj al blocurilor din cartier, iar ei stiau exact care ai cui suntem.

Daca plecam din fata blocului in ciuda indicatiilor mamei, seara aflam ca “am fost vazuta” inafara permietrului permis, daca ne luam la paruiala, de la una din ferestrele blocurilor intervenea intotdeauna un adult, pana atunci invizibil, ca sa ne desparta. Nu erau intrusivi si n-aveau o problema daca ne faceam corturi din presurile de la usi, punandu-ne astfel in cap tot praful sau daca ne jucam in balti murdarindu-ne ca purceii. Erau o prezenta distanta si in general binevoitoare (mai putin domnu’ de la parterul blocului de vizavi, care ne taia mingea daca o scapam in gradina lui).

Una peste alta, stiam ca oriunde am fi si orice am face, cineva sigur stie cine suntem si poate sa spuna parintilor daca atitudinea noastra nu era tocmai conforma cu educatia primita. Probabil ca nu era chiar asa, dar faptul ca noi credeam asta ne facea sa fim atenti cum ne purtam si, intr-un fel, sa ne simtim mereu protejati. Eram cu cheia de gat, dar in nici un caz nu eram de capul nostru.

Acum, din pacate, ideea de comunitate a cam disparut, oamenii s-au schimbat si in nici un caz nu-ti mai lasi copilul sa zburde pe strada nesupravegheat.

Acum avem bone, rugam prieteni si rude, platim meditatori, cu alte cuvinte, angajam o comunitate care sa ne supravegheze copilul in timpul liber, cand noi nu suntem in preajma. Insa nevoia de sistem de sprijin pentru a creste un copil nu s-a pierdut. Avem nevoie de alti oameni care sa ne ajute, cu care sa vorbim, care sa ofere copilului, uneori prin simpla lor prezenta si personalitate, noi informatii despre viata, noi experiente, noi idei si, mai ales, sentimentul ca face parte dintr-o comunitate mai extinsa decat propria familie, o comunitate care ii preda primele lectii ale convietuirii cu alti oameni, ale existentei in si adaptarii la societate, reguli si personalitati diferite. Il face sa se simta protejat, dar si responsabil pentru actiunile sale.

foto: Depositphotos.com

Cuvinte cheie: ,
Data articol: 11/11/2010