Numele de familie, precum si prenumele au un rol esential in viata oricarui om, cu atat mai mult in viata copilului care inca de la o varsta frageda incepe sa se identifice cu acesta.
Daca pentru lucruri mai putin importante precum alegerea unui carucior sau patut, parintii aloca timp pentru cercetare si documentare, este firesc ca alegerii numelui sa-i fie acordata o atentie deosebita. In acest sens, parintii urmeaza o intreaga “procedura” incepand de la documentare, consultare cu sot, sotie, bunici, nasi si asa mai departe.
In ceea ce priveste numele de familie, o reala optiune nu prea exista, acesta fiind preluat din generatie in generatie. Desigur ca, dupa implinirea varstei de 18 ani, tanarul ar putea sa-si schimbe numele de familie sau, de asemenea, pentru femei exista optiunea de a prelua numele sotului la casatorie, insa pana acolo este cale lunga si o buna parte din viata, copilul va trebui sa traiasca sub acelasi nume.
In calitate de parinte, iti revine sarcina de lua decizii pentru copilul tau, cel putin pana cand acesta ajunge la maturitate. Numele pe care copilul il poarta isi pune amprenta asupra personalitatii si comportamentului acestuia si de aceea, un sfat in ceea ce priveste alegerea prenumelui este sa optezi pentru o varianta care, pusa alaturi de numele de familie, evita cacofoniile. Un exemplu ar fi: daca numele tau de familie este “Popescu”, evita prenumele precum “Corina”, “Camelia”, “Carmen”, “Cristian”, “Calin” etc. De asemenea, daca numele tau de familie este “Szatmari”, evita prenumele care au terminatia “s” sau “sa” precum “Narcisa”, “Marius” etc.
O alta provocare este atunci cand numele de familie are o forma mai “speciala” cum ar fi “Lupu”, “Pasare”, “Floare”, “Tabacu” si multe altele, care pot atrage dupa sine o serie de glume la adresa copilului. Adesea, aceste remarci apar in randul scolarilor, cand deja copiii sunt mai maricei si se prezinta spunandu-si numele intreg.
Primii ani de scoala sunt esentiali pentru copil si daca este pus in astfel de situatii, de a fi ironizat, se poate inhiba usor si se va inchide in sine. In acest sens, este bine sa identifici devreme daca exista astfel de evenimente in viata copilului si sa ii explici ca nu are de ce sa ii fie rusine de numele sau. De asemenea, incearca sa incurajezi un comportament bazat pe comunicare intre el si ceilalti colegi, pentru a evita o posibila agresivitate din partea copilui tau la adresa altor copii. Daca jignirile continua, poti incerca sa ai o discutie cu doamna invatatoare care, fiind mult mai aproape de realitatea de la scoala, poate lua anumite decizii pentru imbunatatirea situatiei.
Uneori poti influenta mai mult, alteori poti influenta mai putin evenimentele din viata copilului tau, dar este esential sa comunici constant cu copilul tau si sa ii oferi incredere atunci cand are nevoie!
Credit foto: freedigitalphotos.net
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?