6. Induceti rutina
Chiar daca suna a militarie, incercati ca orele de somn, de trezire, de masa, de lectii (cand e cazul), de joaca, de uitat la desene animate, de folosit calculatorul, de iesit afara la joaca, de facut baie sa fie aceleasi. Copiii hiperactivi au nevoie de un program foarte bine pus la punct pentru a se simti in siguranta.
7. Creati-i un „Spatiu de relaxare”
Nu trebuie neaparat sa fie foarte mare, ci doar un loc in care poate citi, colora, desena sau sa faca orice alta activitate care nu implica miscare fizica si mai ales zgomot. Incurajati copilul sa mearga in acest loc cand il simtiti mai agitat decat de obicei. Nu-l folositi pe post de pedeapsa, ci ca un spatiu in care sa-si regaseasca linistea.
8. Incurajati-l sa tina un jurnal
Daca este destul de mare ca sa scrie, incurajati copilul sa tina un jurnal in care sa-si descrie sentimentele. In acest fel, el va elibera stresul intern. Poate scrie orice de la „Nu-mi place scoala” la „Nu mai suport sa-l aud pe fratiorul meu plangand”. Orice ii trece prin minte este „bine primit” de paginile jurnalului, important este sa-si elibereze prin scris frustrarile. Oricum NU incercati sa cititi. Este vorba de intimitatea lui si trebuie sa i-o respectati.
9. Aveti grija si la dieta
Este posibil ca hiperactivitatea sa fie generata si de consumul exagerat de dulciuri. Asa ca daca reduceti-i la cat mai putin posibil bomboanele, prajiturile, ciocolatele etc. Oferiti-i in schimb fructe, sucuri naturale etc.
10. NU exagerati
Ultima, insa nu cea din urma metoda se refera la voi. In preajma unui copil hiperactiv singurul lucru care lipseste este un adult nervos. Va fi foarte greu sa-l calmati daca voi insiva sunteti agitati. Nu veti reusi decat sa-i agravati anxietatea. In contrast, dati-i exemplu pozitiv. „De ce esti nervos? Uita-te la mine cat sunt de calm!” „Eu pot sa fiu calm, vrei sa incerci si tu!” sunt numai cateva exemple de replici care au dat rezultate.
Foto: Pixabay.com
Citeste continuarea: 1 2