Sunt atat de necesare in casa si, totusi, atat de periculoase pentru copii. Potrivit statisticilor, numai in Statele Unite, la fiecare doua secunde este apelat serviciul de urgenta pentru ca un copil s-a intoxicat cu un produs de curatare sau insecticid etc. Anual se inregistreaza peste un milion de incidente care implica otravirea cu astfel de produse, dintre acestea jumatate fiind in randul copiilor de pana in 6 ani.
Desi este bine sa le explicati celor mici inca de la cele mai fragede varste cat de periculoase sunt, produsele toxice trebuie tinute departe de ochiii lor si mai ales incuiate.
La o simpla numerotare, in orice gospodarie, exista cel putin 40 de substante care pot pune viata copilului tau in pericol, de la medicamente pana la deodorante de camera sau cosmetice. Iata numai cateva exemple:
In bucatarie
Detergentul de vase, substante antibacteriene, solutia de sters geamuri, solutia de curatat cuptorul, sprei anti-gandaci, furnici etc.
In sufragerie
Substantele de curatat covorul, mocheta, zgarda antipurici a animalelor de casa, spray-ul de curatat mobila, aparatele electrocasnice, mucurile de tigara, scrumul de tigara, bauturile alcoolice, medicamentele.
In dormitor
Spray sau alte aparate de indepartat insectele, odorizante de camera, naftalina
In baie
Detergent, substante de curatat, clor, balsam de rufe, soda, sampon, sapun, gel de dus, spuma de ras, deodorante si alte produse cosmetice.
In garaj
Ulei de motor, lichid de parbriz, antigel, vopseluri, baterii auto, insecticide etc.
In curte
Substante pentru indepartatea daunatorilor, rozatoarelor etc.
Pentru a fi siguri ca nimic rau nu se va intampla, trebuie sa aveti grija la cateva lucruri:
- tineti produsele periculoase undeva unde copiii sa nu le vada si mai ales sa nu ajunga la ele.
- este preferabil sa incuiati produsele pe care nu le folositi.
- cand le folositi, nu le scapati niciodata din ochi. S-ar putea ca cel mic sa va urmareasca si, intr-o clipa de neatentie, sa bea sau sa-si toarne pe piele produsul.
- aveti grija unde puneti mostrele de produs pe care le puteti primi in supermarket-uri, pe strada sau de la comisii voiajori.
- depozitati medicamentele departe de produsele de intretinere a casei, iar acestea din urma departe de alimente.
- tineti produsele in recipientele originale.
- nu luati medicamente in fata copiilor, cei mici au intotdeauna tendinta sa-i imite pe adulti
- nu pacaliti copiii, numind medicamentele bomboane. Este posibil ca atunci cand vor gasi intamplator un medicament sa-l ia stiind despre el ca e bomboana.
- intotdeauna aprindeti lumina cand luati un medicament pentru voi sau pentru copiii vostri.
Te mai poate interesa si: Ce trebuie sa faci daca bebelusul inghite ceva otravitor
In cazul in care copilul vostru a inghitit totusi vreo substanta chimica NU provocati vomitarea. Ii va face si mai rau. Daca otrava a intrat in contact cu pielea sau cu hainele, scoateti-le si turnati o mare cantitate de apa pe piele. Spalati pielea temeinic de mai multe ori cu sapun. Daca substanta intra in contact cu ochii, spalati cu apa curata cel putin 10 minute.
Duceti imediat copilul la doctor sau la spital si luati cu voi o mostra din substanta sau medicamentul pe care l-a luat copilul. Incercati sa-l tineti pe cel mic cat mai linistit si tacut posibil. (Sursa: familyarticles.net)
Imagine de SvenKirsch de la Pixabay
Urari de Craciun. 100 de mesaje de Craciun pentru iubit/iubita, familie si prieteni
HOROSCOPUL CRACIUNULUI 2024. Cum iti este CRACIUNUL in functie de ZODIE?
Ce inseamna cand versi cafeaua