8 greseli de educatie pe care le poti repara prin metoda Montessori - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

8 greseli de educatie pe care le poti repara prin metoda Montessori

Sfatulparintilor » Preșcolari » Comportament și dezvoltare » 8 greseli de educatie pe care le poti repara prin metoda Montessori

Ca parinti, vrem sa le oferim copiilor cea mai buna educatie pentru ca ei sunt, in definitiv, oglinda noastra in societate.

Chiar si asa, cu cele mai bune intentii, facem deseori greseli. Din fericire, din greseli se invata si nu este tarziu sa schimbam erorile in ceva pozitiv.
Daca te numeri printre parintii care au facut greseli in felul in care si-au educat copiii, le poti repara printr-o simpla schimbare de atitudine. Cum se face asta? Potrivit scriitoarei L. R. Knost, autoare recunoscuta a unor carti despre educatie si metode de invatare, este suficient sa ne uitam la metodele scolii Maria Montessori, bazate pe metoda invatarii pozitive si pe educarea copiilor cu afectiune.

Ca parinti facem multe greseli tocmai pentru ca mergem pe varianta „clasica”: educam prin autoritate si pedepse. Dar nu este tarziu niciodata sa schimbi metoda si sa te reeduci pe tine, ca adult, pentru a-i oferi o educatie mai buna copilului tau.

  1. In loc sa manipulezi copilul, fii un exemplu pentru el. Avem obiceiul sa ne santajam emotional copiii crezand ca ii educam. Cum ii manipulam? Un exemplu concret: „daca nu iti strangi jucariile, ma supar pe tine”. Sau, mai rau: „daca nu iti strangi jucariile, nu mergem in parc”. Dar daca ii dai tu exemplu? Daca te-ai apuca sa strangi jucariile impreuna cu copilul pentru a-l invata cum sa o faca? Daca un copil te vede ca iti strangi lucrurile, va dori sa te imite si va intelege ca este bine sa faca la fel.
  2. In loc sa intimidezi copilul, invita-l. Multi parinti fac exces de autoritate si ajung sa-si intimideze propriii copii. Tu crezi ca faci un lucru bun, dar copilul percepe asta ca pe un zid pe care il pui intre voi si pe care nu va indrazni sa incerce sa-l escaladeze.

Daca in loc sa-l intimidezi il vei invita sa faca ceva, construiesti o punte intre voi si il vei face sa aiba mai multa incredere si in el, si in tine. Increderea genereaza respect de sine si senzatia ca ai primit o recompensa. In mod normal, cine ofera incredere primeste incredere. Daca iti inviti copilul sa faca ceva sau chiar sa faceti ceva impreuna, in loc sa ii ordoni sa o faca, vei avea parte de reactii pozitive.

Citeste continuarea pe COPILUL.RO

Cuvinte cheie:
Data articol: 28/07/2019