7 lucruri pe care sa le faci cand copilul minte
Oricat de mult ne-am dori ca propriii copii sa spuna tot timpul adevarul, nu vom putea controla deciziile lor de a mai si minti cateodata. Minciuna face parte din etapele de dezvoltare a copilului, este naturala si, de cele mai multe ori, copilul uita foarte repede acest comportament.
De ce mint copiii
Inainte de toate, parintii ar trebui sa ia in considerare varsta copilului, circumstantele si motivele pentru care minte, frecventa cu care minte.
De exemplu sunt copii – de obicei mai mici de 6 ani – care nu pot face distinctia intre realitate si fantezie, iar “minciuna” lor poate fi, de fapt, o expresie a imaginatiei lor. Totusi, la varsta de 4 ani, copilul poate spune in mod deliberat o minciuna pentru a scapa de probleme sau pentru a obtine ceea ce-si doreste.
Iata cateva motive pentru care copiii aleg sa minta:
– isi imagineaza lucruri
– teama de pedepse
– dorinta de a-si impresiona colegii si de a se lauda in fata lor
– sunt nefericiti in viata de zi cu zi
– incearca sa atraga atentia.
Citeste si: Cum sa vorbesti copiilor depre minciuna
Iata 7 lucruri pe care sa le faci cand copilul minte.
Gaseste cauza minciunii
Afla ce l-a determinat pe copilul sa minta. Minciuna poate fi doar un efect si nu cauza. Daca este vorba doar de exprimarea unor fantezii, invata-l sa faca distinctia intre realitate si fantezie. Daca incearca sa scape de o anumita pedeapsa, fa-l sa inteleaga ca adevarul ajuta intotdeauna la repararea rapida a eventualelor stricaciuni.
Nu indeparta copilul
Copilului ii este teama ca te vei supara pe el, asa ca, indiferent ce face, asigura-l ca esti parintele lui si ca menirea ta este sa-l ocrotesti, sa-l ajuti si poate vorbi cu tine deschis indiferent de subiectul abordat.
Daca spune adevarul, chiar daca te superi, nu fii furios. Pana la urma, iti doresti ca cel mic sa-ti spuna adevarul, iar daca te infurii s-ar putea sa-l sperii si sa-l incurjezi sa minta. Asculta calm ce are de zis, concentreaza-te pe concsecintele pe faptele lui si mai putin pe sentimentul de vina.
Lauda-l de fiecare data cand alege sa spuna adevarul si fa-l sa inteleaga cat de mult apreciezi efortul lui de a nu alege minciuna.
Alege consecintele in locul pedepselor
Dar care e diferenta?, te poti intreba. Diferenta consta in faptul ca pedeapsa vine din furie, in timp ce consecinta are ca scop corectarea comportamentului. De exemplu, daca minte ca si-a facut treaba, discuta cu el despre cat de important este sa-si asume faptele si ghideaza-l in respectarea sarcinilor pe care care le are de facut. Asta nu inseamna ca trebuie sa le faci tu in locul lui.
Te mai poate interesa si: Efectele minciunilor nevinovate asupra copiilor
Citeste continuarea: 1 2
Cum poate fiecare ZODIE sa atragă mai mulți BANI? Iată cel mai eficient mod!