Fac parte din bucuria de a fi parinte si nu ai cum sa le ocolesti. Totusi, atunci cand observi ca micutul tau incepe sa capete obiceiuri neplacute, e datoria ta sa il ajuti sa le corecteze.
1. „Fascinatia“ pentru propriul corp
Bagatul degetului in nas (si apoi in gura!), muscatul unghiilor, trasul de par, pocnitul falangelor si suptul degetelor sunt toate obiceiuri proaste legate de corpul uman. Acestea incep cand copilul isi da seama ca au un scop practic – asa isi curata nasul (e mai simplu decat cu un servetel), isi tine mainile ocupate sau scapa de o unghie ciobita.
De ce persista: Exista doua motive pentru care aceste obiceiuri persista: functioneaza si calmeaza. „Atentia persoanei respective este redirectionata mereu catre acel obicei“, spune psihologul Dawn Huebner. „Iti musti unghiile, asa ca te dor varfurile degetelor, lucru care te va face sa le observi mai bine, si deci le bagi in gura ca sa calmezi durerea. E un cerc vicios“, adauga Huebner.
Ce trebuie sa faci: Primul lucru de facut atunci cand lupti impotriva acestor obiceiuri este sa-i faci acea parte a corpului mai greu accesibila. „Plasturii pe varful degetelor fac minuni in majoritatea acestor cazuri“, sustine Huebner. „Plasturii blocheaza accesul subconstient la partile corpului, permitandu-i zonei respective sa se vindece“, mai spune ea. Daca acest lucru nu functioneaza sau daca este vorba despre pocnitul incheieturilor de la maini, caz in care metoda este ineficienta, Huebner sugereaza sa gasesti o alternativa – altceva ce copilul poate pocni, musca, trage sau mesteca, pana se va dezobisnui.
2. Bagatul mainilor in pantaloni
Copilul tau isi baga mainile in pantaloni? Ei bine, face acest lucru deoarece se simte bine. E normal pentru un copil sa-si descopere organele genitale si sa observe ca atingerea lor ii confera un sentiment de placere.
De ce persista: Acest obicei incepe si persista pentru placere. Astfel ca s-ar putea sa intampini unele probleme daca ii vei spune sa inceteze, pentru ca va deveni o actiune inconstienta.
Ce trebuie sa faci: In ceea ce ii priveste pe copiii mici, totul tine de distragerea atentiei – le poti da o jucarie, ii poti lua afara, la joaca etc. In cazul copiilor mai mari, functioneaza distragerea atentiei, dar si cu o negatie, pentru a le aminti ca nu au voie sa faca acel lucru.
3. Timiditatea exagerata
Probabil ca micutul tau este timid in prezenta altor adulti, mai ales daca sunt straini de familie. „Este vorba despre un comportament normal. Copiii se simt timizi si reticenti printre straini, astfel ca se uita in alta parte sau se ascund in spatele parintilor si nu raspund la intrebari“, declara Huebner.
De ce persista: Motivul pentru care acest comportament persista e simplu: functioneaza! „Daca ai trei ani si te simti nesigur pe tine in preajma unui adult, te ascunzi in spatele taticului si nu te mai simti speriat!“, spune Huebner. Totusi, dupa o anumita varsta, acest comportament devine enervant si lipsit de respect.
Ce trebuie sa faci: Pentru a stopa acest comportament, exerseaza cu copilul tau. Incepe prin a iesi la plimbare in locuri publice, eventual aglomerate, in care sa ii puteti observa pe ceilalti adulti si sa le zambiti, fara a intra in discutie cu ei. Odata ce copilul tau va putea sa faca acest lucru, incepeti sa exersati si comunicarea politicoasa cu ceilalti – mai intai cea nonverbala (datul din cap afirmativ sau negativ atunci cand cineva ii pune o intrebare), apoi raspunsuri monosilabice („da“, „nu“) si in final propozitii mai elaborate. Un alt truc care ajuta este sa faceti jocuri pe roluri. Mai ales cand stii ca urmeaza sa mergeti la un eveniment de familie, o petrecere sau o alta ocazie unde vor fi si adulti, poti exersa cu micutul tau posibile intrebari pe care i le pot pune ceilalti si ce raspunsuri poate da (care e culoarea lui preferata, ce desene animate ii plac, daca ii place la gradinita, ce jucarii si-ar dori de ziua lui etc.).
Citeste continuarea: 1 2
Aceste DOUĂ ZODII respiră UȘURATE după ULTIMA SuperLună plină până în octombrie 2025
Lecția DIVINA pe care fiecare ZODIE trebuie să o ÎNVEȚE înainte de 2025