Cand esti parinte de adolescent, viata nu este tocmai “usoara”. Zbaterile pe care copiii le traiesc sunt, de fapt, modul lor de a invata cum sa gestioneze problemele. Multe lucruri se vor schimba pentru ei cand vor deveni adulti. Dorinta noastra, de parinti, este sa-I ajutam si sa le mai usuram “lupta”, fara sa ne dam seama insa ca astfel ii privam de experiente mai mult decat utile.
Iata 5 tactici ineficiente in educatia adolescentilor, explicate de specialistii EmpoweringParents.com.
1. “Stai sa te ajut!”
Este frustrant pentru copil ca, de fiecare data, sa preiei tu initiativa si sa faci in locul lui ceva pe care tot tu i-ai spus sa-l faca. De asemenea, este greu si sa-l vezi ca se chinuie sa faca ceva, desi tu stii cat de usor se poate rezolva.
Este foarte tentant pentru parinti sa sara in ajutorul copiilor lor. Parintele “elicopter”, care face tot ce este posibil pentru copilul sau, ii preda acestuia lectia ca nu trebuie sa se straduiasca prea tare sa realizeze ceva. La un moment dat, vazandu-l in suferinta, parintele salvator/super-erou isi va face aparitia. Insa, atunci cand parintele nu va mai fi acolo, copilul, devenit adult, se va simti neajutorat, va fi nesigur, si va renunta foarte usor.
Ce e de facut?
Oricat ar fi de greu si inconfortabil, lasa-ti copilul sa se “lupte” cu acea problema sau sarcina. Lasa-l sa stie ca crezi in el si in abilitatea lui de a gasi solutii. Ofera-ti ajutorul, insa nu face treaba in locul lui. Cu cat va rezolva mai multe probleme, cu cat va duce mai multe sarcini la bun sfarsit de unul singur, cu atat mai multa incredere va capata in fortele proprii, cu atat mai rapid va lua decizii si va actiona.
2. “Politist bun/politist rau”
Intr-o familie in care un parinte este “dur”, politistul rau, care impune reguli si seteaza consecinte, si un parinte docil, “politistul bun”, care nu are foarte mari cerinte, se instaleaza tensiunea. Pe langa faptul ca intre parteneri vor aparea probleme legate de impartirea autoritatii, copilul va fi si el confuz si va tinde s ail stie de frica pe cel “rau” si sa il ignore pe cel “bun”.
Ce e de facut?
Discuta deschis cu partenerul si setati impreuna reguli si consecinte. Fiecare sa respecte valorile si nevoile celuilalt si sa formeze o opinie clara, consecventa, pe care copilul sa o respecte, indiferent cine i-o adreseaza.
Aceste DOUĂ ZODII respiră UȘURATE după ULTIMA SuperLună plină până în octombrie 2025
Lecția DIVINA pe care fiecare ZODIE trebuie să o ÎNVEȚE înainte de 2025