In viata, nu intotdeauna o poveste de dragoste se termina cu “si au trait fericit pana la adanci batraneti”. Se mai intampla ca, din diverse motive, parintii sa divorteze. Asta nu inseamna ca nu pot ramane in continuare niste parinti buni si devotati, chiar daca mami si tati nu mai formeaza un cuplu.
Copiilor este este foarte greu sa inteleaga de ce parintii lor nu mai sunt impreuna si de multe ori cred ca ei sunt responsabili de ruptura. Iata 5 greseli pe care unii dintre parintii divortati le fac, punand in pericol integritatea emotionala a copiilor lor.
1. Transforma copilul in mesager…
Multi copii preiau rolul mesagerului dintre mama si tata. In loc sa-si vorbeasca, asa cum ar trebui sa faca doi adulti cu capul pe umeri, atat mama, cat si tata, isi transmit diverse mesaje prin intermediul copilului. Desi la prima vedere nu pare nimic gresit, pe umerii copilului se pune o presiune imensa. El va incerca sa rezolve probleme pe care nici macar parintii lui nu le pot manageria. Daca nu te simti in stare sa vorbesti “live” cu fostul partener de viata, email-ul este cea mai buna solutie. In acest fel poti negocia diverse situatii, fara sa (re)deschizi rani emotionale la copil. In plus, “vorba zboara, scrisul ramane” si poate fi folosit ca proba in instanta, daca este neaparata nevoie. In cazul in care porti o discutie fata in fata, iar fostul partener incepe sa se descarce nervos intr-o anumita privinta, ar fi bine sa nu te lasi purtat de val. Ii poti spune calm: “Inteleg sentimentele pe care le ai, insa nu am venit sa vorbim despre ele, ci despre X in legatura cu copilul”.
2. … sau terapeut
Chiar daca e adolescent si crezi ca detine controlul, nu transforma copilul in consilier personal. Nu-i impartasi prea multe detalii legate de divort si, mai ales, nu-ti vorbi fostul partener de rau in fata copilului. Copilul este copil si are propriile lui anxietati. Tu esti adultul si, mai ales, parintele lui. Tu trebuie sa ai grija de copilul tau si nu invers. Daca ai nevoie de ajutor, cere sfatul unui terapeut cu diploma.
3. Incearca sa minimalizeze sentimentele copilului
Copiii au nevoia de a fi intelesi de ambii parinti. Asculta-ti copilul! Ajuta-l sa-si gestioneze sentimentele. Nu ii da idei sau solutii, nu incerca sa-i minimalizezi trairile. Concentreaza-te pe trairile lui, nu pe ale tale. Ranile se vor vindeca atunci cand copilul se va simti iubit si inteles.
4. Interogheaza copilul
Cand pleaca la celalalt parinte (in cazul custodiei comune), copilul poate fi supus unui adevarat interogatoriu. Ce a facut, cu cine, unde, cand, de ce? In acest fel, copilul este pus la mijloc, intre parintii lui, si este foarte dificil sa faca fata acestei situatii. Nu intra nici in extrema cealalta si sa nu-l intrebi nimic. Copilul va intelege mesajul ca nu te intereseaza soarta lui. Alege solutia de mijloc, vorbeste despre lucruri generale si intreaba-l cum s-a distrat.
5. Nu “repara” stricaciunile
Sunt situatii in care iti dai seama ca ai procedat gresit intr-o anumita privinta legata de copilul tau. Nu este prea tarziu sa iei masuri si sa incerci sa repari stricaciunile. Cere-ti iertare daca e cazul, explica detaliile greselii si ia-ti angajamentul ca iti vei schimba comportamentul fata de copil, roaga-i sa-ti atraga atentia daca esti luat de val si incepi sa critici fostul partener sau pe actual lui/ei iubit(a).
© Marcel De Grijs | Dreamstime.com
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?