5 expresii pe care sa nu le spui copilului tau - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

5 expresii pe care sa nu le spui copilului tau

Sfatulparintilor » Preșcolari » Comportament și dezvoltare » 5 expresii pe care sa nu le spui copilului tau
expresii pe care sa nu le spui copilului

Poate ca nu mai folosesti expresii “invechite” pe care le-ai auzit la randul tau cand erai copil: “Lasa ca vezi tu cand vine tatal tau”, “Daca ai fi semanat si tu cu sora ta!”etc.

Specialistii avertizeaza ca mai sunt o multime de alte expresii pe care le folosesti fara sa-ti dai seama ca nu sunt deloc bune pentru copilul tau.

Ghid cuvinte
Ghid digital. Descarci instant
100 de expresii care fac rau copiilor, interzise unui parinte bun
47 lei
Cumpara Descarca demo

Iata cateva exemple:

1. Bravo!

Desigur, cuvantul in sine nu este ceva rau, ci frecventa cu care il utilizezi si mai ales momentele alese. Daca il folosesti de fiecare data cand copilul tau face ceva, ii poti crea dependenta. El va cauta “validarea” ta sau a altuia la fiecare pas pe care il va face si nu va continua drumul pana cand cineva nu-i spune ca a facut bine pana acolo. “Copilul nu va putea fi stapan pe picioarele sale si nu se va putea autoaprecia”, explica Jenn Berman, psiholog, autoarea cartii “Ghidul de la A la Z al cresterii unui copil fericit si increzator”.

2. Nu ne permitem sa luam asta!

Este foarte usor atunci cand copilul vrea ceva sa-i spui “Nu avem bani”, “Nu ne permitem”. Acest lucru ii poate transmite copilului mesajul ca nu aveti o stabilitate financiara, iar asta il poate speria, sau ca nu stii sa gestionezi banii. Vei reusi sa-l bagi intr-o confuzie si mai mare daca azi ii spui ca nu ai bani, iar maine cumperi pentru tine sau casa ceva scump, chiar daca este ceva ce ai nevoie. “Ii poti spune copilului nu putem cumpara asta acum, pentru ca economisim banii sa… (mergem in vacanta, sa cumparam X, sa facem Y), astfel incat copilul sa poata aprecia valoarea banului si sa vada ca esti in control”, explica Jayne Pearl, autoarea cartii “Copiii si banii”.

Citeste si: 10 lucruri pe care sa NU le spui copilului tau. Cate ai auzit cand erai mic? Ai repetat vreunul cu copilul tau?

3. Sunt la dieta

Daca tii regim, te sui zilnic pe cantar si vorbesti numai despre cat de gras esti, s-ar putea sa-i transmiti fara sa vrei copilului un mesaj neconstructiv. El ar putea dezvolta o imagine de sine precara. Cea mai indicata formula este “Vreau sa mananc sanatos, pentru a ma simti mai bine”. De asemenea, iti poti incuraja copilul sa faca miscare spunand “Ce zi frumoasa este afara, hai sa facem putina miscare sa ne relaxam!”.

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 04/09/2021