Cu siguranta ai rostit aceste expresii fara sa iti treaca vreo secunda prin minte ca ii pot face rau. Iata si explicatiile.
Repetitia e mama invataturii!
Este adevarat ca repetitia si exercitiul ii vor imbunatati calitatile si abilitatile, insa poate fi o arma cu doua taisuri. Mesajul se poate transforma in “Daca am gresit, inseamna ca n-am repetat destul”, iar copilul va resimti o presiune destul de mare. “Sunt copii care incep sa creada despre ei ca nu sunt buni pentru ca, desi au exersat, au repetat, s-au straduit, tot n-au ajuns la niste standard dorite de ei sau de parinti”, a explicat psihologul Joel Fish.
Nu e nimic! Esti in regula!
Cand copilul si-a julit genunchii, ii curge sange si plange de durere, instinctul ne face sa-i spunem ca nu e nimic, e in regula! In realitate, insa, aceste cuvinte sunt ultimele de care copilul in suferinta are nevoie. In mintea lui, mesajul inseamna ca durerea lui nu conteaza pentru tine, este un nimic, ca este gresit ca-l doare. In schimb, putem imbratisa copilul si sa-l invatam sa-si gestioneze emotiile. “Mama, ce cazatura serioasa! Cred ca necesita un pansament sau un pupic. Sau poate amandoua! Tu ce crezi?”.
Grabeste-te! Haide odata!
Acest episod se intampla cel mai adesea dimineata, cand toata lumea se grabete si toti riscati sa ajungeti tarziu la scoala si/sau la serviciu. Impinsul de la spate cu cuvinte precum “Grabeste-te”, “Haide odata!” nu face altceva decat sa puna presiune pe copil, dar si pe tine, ca parinte, creeaza frustrari si duce la “explozii” nervoase. In schimb poti folosi “Hai sa ne grabim!”, “Suntem in intarziere!”, astfel incat sa fiti in aceeasi tabara. Mai poti incerca si formula “Hai sa vedem cine se incalta mai repede!” sau “Ne intrecem, cine e gata primul?”.
Citeste continuarea: 1 2
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?