5 controverse in cresterea copiilor. Pentru ce sunt parintii judecati - Pagina 2 din 2 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

5 controverse in cresterea copiilor. Pentru ce sunt parintii judecati

controverse in cresterea copiilor
Credit foto: Depositphotos.com

Dormitul in acelasi pat cu parintii

Daca sa dormi sau nu in acelasi pat cu copilul este o alta controversa pe care nici macar specialistii nu o pot lamuri. Daca unele studii demonstreaza ca dormitul in acelasi pat cu bebelusul poate creste riscul mortii subite, altele spun ca, dimpotriva, contactul piele-piele este mai mult decat benefic pentru copii. In plus, separarea copilului de mama poate creste stresul si anxietatea acestuia.
Argumente pro si contra

Printre beneficiile dormitului in acelasi pat cu copilul se numara faptul ca mamele pot mai usor sa alapteze. Bebelusii care dorm in pat cu mama se hranesc la san de doua ori mai mult decat cei care dorm in paturi diferite. In plus, mamele nu mai sunt nevoite sa se trezeasca, sa mearga in camera bebelusului, sa-l alapteze, apoi sa se intoarca la somn. Deci, vor dormi mai bine atat mama, cat si bebelusul. Mamele care dorm in acelasi pat cu bebelusul sunt mai grijulii pe timpul noptii. Parintii care dorm in camere diferite folosesc un baby-monitor, nu aud insa decat plansul copilului, nu si alte semne care sa dea de banuit ca ceva nu este in regula. Acest lucru nu se intampla cand bebelusul este in acelasi pat cu parintii. Acestia din urma vor simti imediat orice semn de disconfort al copilului. La dezavantaje pot intra riscul sufocarii copilului. Sunt parinti care se plang ca nu dorm confortabil daca stiu ca este copilul in pat. Altii spun ca se trezesc de prea multe ori peste noapte, la fiecare miscare a copilului. Intimitatea parintilor, in dormitor, are si ea de suferit. Este mai greu sa faci dragoste sau sa folosesti anumite cuvinte stimulatoare, cand copilul doarme alaturi. Nici nu este indicat, chiar daca cel mic pare ca doarme.

Vaccinarea copiilor

O alta tema aprig dezbatuta in care ambele tabere sunt la fel de vehemente este vaccinarea copiilor. In Romania, dar si in celelate state ale lumii, s-a inregistrat o scadere a numarului parintilor care isi vaccineaza copiii. In Romania, rata de vaccinare impotriva rujeolei, rubeolei si oreionului a ajuns la 75%, cu 20 de procente mai mica decat nivelul recomandat de Organizaţia Mondiala a Sanataţii. De altfel, potrivit statisticilor, in ultimii ani, in tara noastra a fost inregistrata cea mai mare epidemie de rubeola si rujeola din Europa.

Argumente pro si contra

Sustinatorii vaccinarii argumenteaza cu eradicarea sau tinerea sub control a mai multor boli care erau considerate letale, gratie vaccinurilor. In timp ce contestatarii vaccinurilor se leaga de lista de ingrediente a acestora care, potrivit unor studii, pot cauza efecte adverse severe.

Folosirea indelungata a biberonului/suzetei

Revenind la “cazul” David Beckham, utilizarea indelungata a biberonului/suzetei genereaza si ea discutii intre parinti. Cu siguranta ati auzit formularea “Esti baietel/fetita mare! NU mai trebuie sa folosesti biberonul/suzeta!”.

Specialistii pediatri recomanda utilizarea biberonului cel mult 12 luni, dupa care acesta ar trebui inlocuit cu canuta antiscurgere. Suzeta nu ar trebui utilizata mai mult de 6 luni. Daca se depaseste acest interval se presupune ca acestea vor afecta dentitia.

Argumente pro si contra

Suzeta poate oferi confort, poate ajuta copilul sa adorma si reduce riscul sindromului mortii subite. Dezavantajele utilizarii suzetei pot fi: intreruperea alaptarii, instalarea dependentei, creste riscul dezvoltarii unor infectii in zona urechii medii, afectarea dentitiei. Utilizarea biberonului are si ea cateva avantaje, precum impartirea sarcinilor de hranire a copilului (la alaptare il poate hrani doar mama, la biberon poate contribui si tatal). Hranitul cu biberonul in public este acceptat de societate, spre deosebire de alaptatul in public. Multi parinti spun ca vad exact cat mananca cel mic daca utilizeaza biberonul si sunt mai linistiti din acest punct de vedere. Riscurile utilizarii prelungite a biberonului (dupa varasta de 12-14 luni) sunt excesul de calorii si cresterea riscului de obezitate. De asemenea, riscul aparitiei cariilor este mult mai mare.

Pana la urma, fiecare parinte isi cunoaste copilul si ia deciziile pe care le considera cele mai potrivite pentru copilul sau.

foto: Depositphotos.com

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 05/08/2024