5 comportamente interzise copiilor mici. Parintii nu trebuie sa le permita sa faca asa ceva!
Parintii au o misiune foarte grea. Ei trebuie sa-si creasca si sa-si educe copiii astfel incat acestia sa devina oameni responsabili, maturi, persoane stapane pe sine, respectuoase si demne. Dar pana sa ajunga aici, sunt pasi multi de urmat, pasi facuti cu atentie, cu tact si, mai presus de orice, cu multa iubire.
Iata 5 comportamente interzise copiilor mici. Parintii nu ar trebui sa le permita.
1. Sunt nepoliticosi
Indiferent de varsta, odata ce pot sa vorbeasca, cei mici trebuie sa stie ca nu este frumos sa fii nepoliticos. Este in regula sa spui ceea ce gandesti, insa asta nu inseamna ca trebuie sa ranesti pe cineva cu cuvintele tale. Totusi, nu exagera atunci cand copilul este nepoliticos.
Ramai calm si aminteste-i ca trebuie sa-i trateze pe toti cei din jurul lui cu respect. Explica-i ca exista si moduri politicoase de a cere un lucru sau de a spune ceea ce simte, apoi lasa-l sa reformuleze intr-o maniera corecta si lauda-l de fiecare data cand a fost politicos.
Citeste si: Exista “copii rai”? 6 sfaturi sa schimbi comportamentul gresit al copilului tau
2. Sunt plangaciosi
Sunt copii care isi plang tot timpul de mila. Este o tactica foarte buna de a atrage atentia asupra lor si daca au prins slabiciunea, vor apela la ea de fiecare data. Fie ca cer ceva, fie ca au o problema, vocea lor este miorlaita si ajung sa te scoata din sarite. Unii parinti se fac ca nu inteleg ce spune copilul si nu le fac pe plac decat atunci cand vorbesc normal. Alti parinti fac glume si intreaba de unde vine acea voce plangareata.
3. Crizele de nervi
Cea mai teribila experienta a parintilor cu copii intre 2 si 4 ani sunt crizele de nervi. Atunci cand acestea se petrec in public, simti cum toate privirele se indreapta spre tine si incepi sa te gandesti ca ai dat gres la capitolul educatie. In realitate, ar trebui sa te gandesti ca aceste crize sunt declansate de oboseala, foama, plictiseala sau alti stimuli.
Poti evita aceste situatii, eliminand fiecare dintre acesti potentiali factori declansatori. Desi este destul de dificil, incearca sa-ti pastrezi calmul. Altfel nu faci decat sa-i transmiti copilului si nervozitatea ta, iar lucrurile vor degenera. Apoi, nu trebuie sa cedezi solicitarilor lui pentru a-l linisti. In caz contrar, il inveti ca daca va tipa suficient de tare si de mult, va primi la final ceea ce-si doreste.
Nu rata nici: Copilul tau are un comportament manipulator? Cum il detectezi si cum sa-l ajuti
4. Nu merg la culcare
Daca refuza sa mearga la culcare si cere tot timpul fie ceva de mancare, fie inca o poveste, este cazul sa intervii. Stresul si lipsa odihnei nu sunt foarte sanatoase nici pentru oamenii mari, daramite pentru copii. Lasa-l sa-si aleaga povestea de culcare, pijamalele pe care sa le imbrace, insa niciodata ora de culcare.
Dupa ce ai terminat povestea, paraseste camera. Daca se ridica din pat, fara alte comentarii, du-l inapoi. Nu trebuie sa-i mai citesti alta poveste, ci doar sa-l bagi in pat si atat.
5. Injura
Poate fi amuzant sa auzi un prichindel rostind o injuratura, mai ales daca este stalcita. Insa este o mare greseala sa razi cand copilul spune ceva vulgar. In primul rand, daca razi, el va crede ca a spus ceva amuzant, nicidecum o injuratura si o va repeta cu nonsalanta de dragul de a te binedispune. Nu trebuie, insa, nici sa te revolti la maximum. Ii spui doar ca este o vorba urata. Ai grija si la propriul comportament. Copiii fac ceea ce vad.
Imagine de PublicDomainPictures de la Pixabay