În pofida conceptelor moderne de parenting care presupun abordări mult mai tolerante, este incontestabil faptul că limitele sunt necesare pentru copii. Ele sunt însă de mai multe tipuri, aplicându-se în funcție de situație și de copil. Îți explicăm în continuare care anume sunt acestea alături de sfaturi importante pentru a le putea pune în practică.
Limitele și aplicarea lor Creșterea copiilor presupune provocări zilnice și nervi de fier. Chiar dacă știu foarte bine ce trebuie și ce nu trebuie să facă, ce au voie și ce nu, cei mici continuă să întindă la maxim limitele, punându-i pe părinți în situații dificile. Nu este de mirare că singurele soluții care par viabile sunt zbieratul unor ordine, mituirea și amenințarea pentru a reuși să îi convingi pe cei mici să facă ceea ce trebuie. Conform oamenilor de știință, limitele conferă un cadru bun pentru ca cei mici să înflorească.
Iar stabilirea limitelor constituie o parte integrantă din abordarea empatică și totuși autoritară. Dar dacă ești un părinte care nu se simte confortabil să își refuze copilui (prin prisma faptului că o limită îi poate cauza stres) sau care se teme de o criză de tantrum, stabilirea limitelor poate deveni o luptă internă permanentă. Dimpotrivă, există părinți care interzic pe un ton aspru deoarece astfel au fost la rândul lor crescuți și educați de către părinții lor sau deoarece consideră că nu există o altă variantă de a stabili și de a te asigura de respectarea unei limite. Poate juca un rol important în acest sens și modul în care ai fost la rândul tău educat. Deși pare greu de crezut, limitele pot fi jucăușe, distractive, pline de înțelegere.
Indiferent pe care variantă de stabilire a limitelor o încurajezi, atunci când micuțul tău te provoacă rapid și într-un mod neplăcut este extrem de dificil să intervii pentru a stabili o limită într-un mod jucăuș sau calm. Regula de aur este să poți spune nu, dar să continui să rămâi apropiat de copilul tău și capabil să îi asculți punctul de vedere. Iată care sunt variantele pe care le poți pune în practică cu căldură și calm. Tipuri de limite de care copiii au nevoie
1. Limite de siguranță
Aceste limite sunt, după cum reiese chiar din denumirea lor, utile în a împiedica un copil să rănească pe cineva sau să strice un lucru.
Expresii prin care poți întări aceste limite:
Citește continuarea pe Qbebe: http://bit.ly/30sjf94
Zodiac chinezesc 2025: Ce ne aduce Anul Sarpelui de Lemn, dupa 60 de ani