4 probleme din viata reala care-i ingrijoreaza pe copii - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

4 probleme din viata reala care-i ingrijoreaza pe copii

Sfatulparintilor » Preșcolari » Comportament și dezvoltare » 4 probleme din viata reala care-i ingrijoreaza pe copii
ingrijoreaza pe copii

Din prisma adultului, viata copilului este una lipsita de griji. Ei bine, lucrurile nu stau chiar asa. Sunt o multime de situatii care-i preocupa pe cei mici.

Iata 4 probleme din viata reala care-i ingrijoreaza pe copiii de 4-6 ani, potrivit expertilor in pediatrie ai Parents.com.

1. Agresivitatea infantila

Agresivitatea infantila – fenomenul bullying – se poate manifesta de la varste foarte fragede. Desi parintii se asteapta ca agresivitatea copiilor sa inceapa in gimnaziu, in realitate, aceasta poate incepe din gradinita, de la varsta de 5 ani, cand copiii incep sa inteleaga „puterea” sociala. „Ajunsi in gradinita, copiii sunt pusi in fata unor situatii sociale pentru prima data, iar acest lucru ii face nervosi. Desi educatorii/ingrijitorii le spun ca toti copiii trebuie sa fie prieteni intre ei, copiii stiu instinctiv ca nu este asa”, explica dr. Robert Sege, directorul diviziei Familie a Boston Medical Center. Unii copii pot spune parintilor ce li se intampla, insa altii pot avea cu totul alte manifestari: crize de nervi, plans sau agresivitate.

Ca parinte, te poti asigura ca cel mic este in siguranta discutand cu personalul institutiei.

Povesteste ce se intampla, cat de des si discuta care sunt pasii pe care institutia (scoala, gradinita etc.) ii va urma astfel incat copilul tau sa fie in siguranta. Acasa, trebuie sa iei toate masurile astfel incat copilul tau sa capete incredere in el si sa nu-i mai dea puterea agresorului. In cazul parintilor copilului agresor, acestia ar trebui sa-l invete sa comunice mai bine si sa-si rezolve problemele sociale fara violente. Jocul pe roluri este ideal in aceasta situatie.

Pentru ca agresorii nu se iau de copiii cu prieteni, ci de cei singuratici, mai vulnerabili, incurajeaza copilul sa aiba multi prieteni. Invita colegi acasa astfel incat cei mici sa se intalneasca si in afara orelor de scoala. Activitatile extrascolare la care poate participa impreuna cu prietenii sunt alte metode prin care poti intari legaturile dintre ei. In plus, acest gen de activitati sunt menite sa le ridice copiilor stima de sine.

2. Abuzul domestic

Chiar daca in familie nu exista violenta, fizica sau verbala, orice disputa intre parinti (chiar si cand parintii sunt in alta camera) poate fi dramatizata. Un copil care asista la o neintelegere intre parinti poate dezvolta probleme de comportament. Nu subestima niciodata capacitatea unui copil de a vedea si de a a auzi astfel de evenimente.

Lucrurile sunt si mai dramatice in familiile in care exista un agresor.

Indiferent de forma abuzului, este indicat sa ceri ajutor. Copilul nu are voie sa creasca intr-un astfel de mediu distructiv. Daca situatia permite, un terapeut de cuplu poate fi o solutie de rezolvare a conflictelor.

Un copil care trece prin trauma abuzului domestic este tacut, nu se exteriorizeaza, insa poate fi agresiv la scoala sau poate plange in exces sau poate uda patul noaptea.

In familie, copilul poate invata ca nu intotdeauna mama si tata au aceeasi parere, ca mai pot exista si dispute, insa se pot reconcilia si nimeni nu merge suparat la culcare.

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 07/10/2020