Asa am vazut la mama mea acasa! Vrei ca micutul tau sa te pomeneasca astfel atunci cand va creste mare? Atunci, asigura-te ca esti un exemplu pozitiv pentru copilul tau. Ce lucruri este necesar sa eviti, in educatia copilului?
-
Nu il critica pe celalalt parinte
Cand mama este furioasa pe tata, tinde sa il faca pe acesta cu ou si cu otet, fara sa tina cont ca micutul este prezent. Ba uneori se considera chiar indreptatita sa ii arate copilului „adevarul”: ca taica-su a gresit, ca uite ce fel de om este! Poate are dreptate sa simta ce simte. Dar nu are dreptate sa uite ca micutul este si copilul tatalui sau si primeste aceste acuze la adresa lui ca pe niste lovituri.
„Mama mereu dadea vina pe tata. Poate exagerez… dar vezi, imi vine si acum sa ii iau lui apararea! Cand se certau, vedeam ca el are scantei in ochi, dar imi spunea doar Sunt furios pe maica-ta, lasa-ma, nu vreau sa aud de ea acum! Iar asta era mai bine decat sa o aud pe mama jignindu-l si reprosandu-i ca a facut sau nu a facut nu stiu ce.” (Miruna, 25 de ani)
„Imi amintesc ca se certau, tata pleca de acasa la serviciu si mama era furioasa, vorbea singura (de fapt vorbea cu el in lipsa lui, cu voce tare), se ducea in bucatarie, trantea vasele atunci cand le punea la loc, plangea, isi descarca furia verbal. Stiu ca vorbea despre el cu „boul baltilor albastre”, cu „nenorocitul” si zicea ca din cauza lui a ajuns cum a ajuns, ca uite cum o face sa vorbeasca… (Intre timp au si divortat.) Iar eu asistam la toate astea.” (Rodica, 30 de ani)
Cand il respecti pe tatal lui, iti faci copilul fericit
„Eram mica, nu intrasem inca in clasa intai. Imi amintesc ce tulburata ma simteam, imi venea si mie sa plang incontinuu si de cateva ori am inceput, iar mama se lua de mine ca Tu ce mai ai? Tu pentru ce plangi? Eu nu stiam sa ii explic si pana la urma tot pe tata cadea vina: „Nemernicul, acum plange si copilul din cauza lui!” Asta ma facea sa ma simt si mai furioasa si neputincioasa…” (Rodica, 30 de ani)
Citeste mai multe pe Qbebe.ro.