Copiii au modul lor de a percepe informatiile din lumea inconjuratoare si daca am fi atenti la ce spun si cum spun, am descoperi lucruri pe care, la nevoie, le-am putea corecta.
Revista Highlights a supus unui sondaj mai multi copii, iar concluziile la care au ajuns te pun putin pe ganduri.
1. Copiii chiar asculta
Copiii sunt foarte atenti la grijile parintilor lor. Atunci cand in casa se vorbeste despre bani, despre siguranta financiara, copiii inregistreaza imediat. Intrebati “Care este cea mai mare frica a parintilor tai”, copii au raspuns aproape intr-un glas: “ca raman fara bani!”. “Cred ca cel mai mult, parintilor mei le e frica ca vor pierde tot ce avem. America are datorii!”, a raspuns un baiat de 8 ani. “Le e frica ca voi fi rapita si ucisa”, a spus o fetita de 6 ani.
Atitudinea noastra fata de diverse subiecte ii va invata pe copii mai mult decat 100 de cuvinte in legatura cu respectivele subiecte.
2. Inca se fac diferentieri pe sexe cu privire la viitorul lor
Intrebati daca fac treburi casnice, 73% dintre fetitele chestionate au raspuns afirmativ, procentul fiind la 65 in randul baietilor. “La ce se pricep cel mai bine fetele?” suna o intrebare. Raspunsurile au fost categorice “Sa fie frumoase!”, “Sa poarte mult roz”, “Sa faca curat. Baietii nu dau cu matura asa de bine ca fetele!”. Cand au fost pusi sa defineasca ce le place cel mai mult la ei insisi, fetele au numit ceva fizic, iar baietii o abilitate practica. “Ce vrei sa te faci cand vei fi mare?” este o intrebare la care diferentele au fost destul de mari. Daca baietii au spus pe rand doctor, om de stiinta sau inginer, fetele au spus profesoare, actrite, cantarete si fotomodele.
3. Copiii vor sa schimbe lumea
Desi foarte optimisti, copiii nu ignora probleme majore precum mediul inconjurator, economia si chiar politica si vor sa se implice pentru a schimba lumea. Copiii vor sa elimine poluarea, sa inceteze razboaiele, sa protejeze animalele. Daca am fi atenti la ideeile lor, multe dintre ele le-am putea aplica in viata de zi cu zi.
Sa iti asculti copilul, chiar sa-l asculti – nu doar sa-l auzi – este una dintre cele mai bune modalitati de a-i arata ca il iubesti. Ascultandu-l activ, fiind prezent in timpul discutiei, iti poti da seama chiar si ce nu spun, ci simt. Cand ne ascultam copiii, relatia parinte copil se imbunatateste si impreuna devenim mai puternici.
Tu ce ai invatat de la copilul tau?