Tu ce faci cand copilul tau te scoate din minti? Respondentii unui chestionar realizat pe site-ul EmpoweringParents.com au dat raspunsurile, iar centralizarea acestora au scos la iveala trei greseli majore de parenting, care submineaza autoritatea parintelui.
Iata 3 greseli de educatie care iti submineaza autoritatea. Le faci si tu?
1. Tipi
Este atat de tentant sa tipi. Mai ales cand si copiii tipa. Ai senzatia ca daca ridici glasul te vei face mai bine auzit. Din pacate, insa, tipatul nu ajuta deloc. In momentul in care tu tipi in timp ce copilul tipa ii arati ca esti egalul lui, prietenul lui, nu parintele lui. Tipatul nu te face mai autoritar, dimpotriva. Arata ca ai pierdut fraiele si nu mai detii controlul.
Ce e de facut? Rezista tentatiei de a tipa. Concentreaza-te doar pe comportamentul copilului si aminteste-le ca tipatul nu rezolva problema. Chiar daca el tipa, tu pastreaza-ti vocea calma, iar astfel vei reusi sa il calmezi si pe copil. Daca simti ca spiritele se agita, paraseste locul respectiv, astfel incat sa nu-ti pierzi cumpatul. “Simt ca nu ma mai pot controla, asa ca iau o pauza pana ma linistesc. Vorbim cand vom fi mai calmi amandoi”, poate fi una dintre frazele pe care i le poti spune copilului tau cand sunteti amandoi nervosi.
Mai multe tactici despre renuntarea la tipat gasesti aici.
2. Negociezi la nesfarsit
Daca te uiti la copiii din ziua de azi, parca toti s-au nascut avocati. Au o abilitate innascuta de a negocia, de a se sustrage de la reguli, in limitele lor. Insa conflictele sunt greu de suportat pentru parinti. Parca il doare inima sa seteze niste consecinte stricte. Si atunci porneste negocierea: “Te rooog, doar de data asta!”, “Promit ca nu mai fac!” si multe alte tertipuri care reusesc sa te “inmoaie” si ajungi la “Bine, fie!”. Aceste doua cuvinte sunt magice, iar copiii vor incerca toate tacticile din lume pana cand le vor auzi din nou.
Ce e de facut? Rezista! Consistenta este cheia modificarii acestui comportament. Daca NU ramane nu, indiferent de tacticile aplicate, atunci copilul nu isi va mai pierde inutil energia. Ca sa nu-i inchizi toate portitele de negociere, poti seta o zi pe saptamana in care are voie sa se planga. Sa spuna ce nu-i convine si, astfel, puteti ajunge la un numitor comun. Insa nu in momentele “de criza”.
3. Il “salvezi”
Cand iti vezi copilul ca se lupta cu diverse probleme, parca ai niste strangeri de inima si vrei sa faci ca lucrurile sa fie mai usoare pentru el. “Salvarea” presupune sa indeplinesti sarcinile in locul copilului. Problema e ca cei mici nu se pot dezvolta daca nu se lovesc cu capul de tocul usii. Ei trebuie sa-si invete singuri lectiile, sa rezolve singuri ceea ce au de rezolvat.
Ce e de facut? Amineste-ti doua lucruri. Atunci cand copilul spune “Nu pot” si tu “poti” in locul lui, il vei determina ca data viitoare sa faca la fel. Iar acest “nu pot” va deveni din ce in ce mai des. In al doilea rand, facand tot timpul lucruri in locul copilului, ii vei transmite mesajul ca il crezi atat de slab incat n-ar fi in stare sa faca lucrul respectiv. Daca vrei ca cel mic sa invete diverse abilitati, el trebuie sa se confrunte cu ele. Asta nu inseamna ca trebuie sa refuzi sa-l ajuti, ci doar sa nu-i dai totul “mura in gura”. Poti fi alaturi de el ca sa-l ghidezi, ca sa-l sprijini, insa ideile, rezolvarile trebuie sa vina din partea lui.
Nu e usor sa fii parinte, dar nici sa fii copil nu e mai simplu. Cu calm si cu iubire se pot depasi multe probleme.
Imagine de Daniela Dimitrova de la Pixabay
Horoscop sezonul Săgetător noiembrie-decembrie 2024. Ce caută sufletul nostru?
3 ZODII CHINEZEȘTI care atrag SUCCESUL financiar în săptămâna 18-24 noiembrie