10 semne ca ai un copil cu VOINTA PUTERNICA. Adevaruri pe care parintii trebuie sa le cunoasca!
Desi sunt copii care se dovedesc foarte indaratnici uneori, sunt altii care au tot timpul o vointa puternica. Cum stii daca ai un copil cu vointa puternica? Citeste in continuare! Temperamentul acestor copii se cunoaste din prima clipa in care s-au nascut. Copiii cu vointa puternica nu sunt rai, nu sunt razgaiati, nu sunt obraznici, ci doar fac lucrurile in propria lor maniera, fara a se lasa influentati de ceilalti. Copiii cu vointa puternica pot fi catalogati maxim incapatanati, si poate fi frustrant sa-i convingi, ca parinte, sa faca ce vrei tu.
Iata 10 semne ca ai un copil cu vointa puternica.
1. Are crize de furie intense
In timp ce majoritatea copiilor manifesta celebrele tantrumuri, copilul cu o vointa puternica isi manifesta furia intens. Acumuleaza foarte repede frustrari si nu stie cum sa le gestioneze sau sa le exprime, drept pentru care este furibund.
Va bate din picioare, se va tavali pe jos si iti va arata cat de tare stie sa tipe. Cateodata nici nu-ti dai seama de la ce a pornit totul.
Ce e de facut? Valideaza-i sentimentele!
Crizele de furie sunt un mod de a-si exprima sentimentele si de a le arata celorlalti ca el este stresat. Valideaza-i copilului sentimentele: “Inteleg ca esti suparat, dar nu se poate sa mergem la bunica acum. Poate mai tarziu!”.
Chiar daca esti convins ca e prea multa dramatizare in comportamentul copilului, nu minimaliza ceea ce simte, spunandu-i “Hai ca nu e nimic!”. Atunci cand un copil cu vointa puternica se simte auzit si inteles, va fi mult mai tolerant si nu va mai dori sa arate cat de rau se simte.
Tu stii cum ii faci rau copilului tau fara sa vrei? Comanda si tu ghidul Sfatulparintilor.ro pe care orice parinte responsabil ar trebui sa-l aiba! Detalii aici.
2. Vrea sa stie de ce
Unul din cele mai rele lucruri pe care un copil cu vointa puternica il poate auzi este “Pentru ca asa spun eu!”. El are nevoie sa stie de ce nu se poate juca acum, de ce nu poate sari in pat sau de ce nu se poate catara pe balcon. Desi poti fi tentat sa-i raspunzi “Nu stiu”, “De-aia!” sau alte tipuri de raspuns care nu-i vor satisface nevoia de intelegere, mai bine vorbeste-i despre siguranta, morala, aspecte sociale sau juridice.
Ce e de facut? Explica-i pe scurt!
Nu trebuie sa-ti dai teza de doctorat pe un astfel de subiect, insa ii poti explica pe scurt copilului ce consecinte pot avea faptele sale. De exemplu, ii poti spune: “Nu putem merge ACUM in parc pentru ca bate vantul si ploua. Vom merge imediat ce apare soarele, iar echipamentul de la locul de joaca va fi sigur!”. In acest fel copilul va sti ca nu este pedepsit, ci ca sunt niste reguli de siguranta ce trebuie respectate.
Citeste si: 5 obiceiuri care iti vor intari vointa. NU ignora punctul 4!
3. Se poate contrazice la nesfarsit
Copilul cu vointa puternica se poate contrazice cu tine la nesfarsit. Ii place sa duca aceste lupte de putere pentru a-si demonstra incapatanarea si perseverenta, pana cand celalalt cedeaza.
Fii sigur ca la un moment dat isi va aminti ca l-ai lasat sa manance inghetata inainte te masa si te va bate cu propriile arme.
Ce e de facut? Da-i un avertisment si urmeaza consecintele promise!
Cateodata parintii se si tem sa seteze consecinte pentru ca se gandesc ca oricum le va incalca. Gresit! Indiferent cat de incapatanat este, un copil cu vointa puternica trebuie sa stie cand a sarit calul. Un simplu avertisment: “Daca nu incetezi cu contrazicerile, nu te vei mai putea uita la televizor pentru tot restul zilei!” va fi de ajuns. Daca nu se potoleste, atunci, inchide-i televizorul si respecta-ti promisiunea! Daca repeti aceste obieceiuri, copilul va fi motivat sa urmeze regulile datile viitoare.
4. Este autoritar
Copilul cu vointa puternica are in minte o viziune despre cum ar trebui sa fie lucrurile si le orchestreaza in asa fel incat sa-si transforme ideile in realitate. Nu are nicio problema in a spune copiilor sau adultilor ce are el de gand sau sa-i aranjeze dupa bunul sau plac. Nu este deloc timid.
Ce e de facut? Spune-i sa reformuleze!
Cand copilul da ordine, pune-l sa reformuleze intr-o maniera mai politicoasa. In loc de “Da-mi jucaria!”, sa spuna “Te rog frumos, inmaneaza-mi acea jucarie!”. Vorbeste-i copilului despre importanta respectului si a bunelor maniere.
Asa iti ranesti copilul fara sa stii? Afla cuvintele pe care n-ar trebui sa le folosesti vreodata! Comanda si tu ghidul Sfatulparintilor.ro pe care orice parinte responsabil ar trebui sa-l aiba! Detalii aici.
5. Refuza sa faca ce nu-i place sau ce nu vrea
Nu iti pierde energia incercand sa convingi un copil cu vointa puternica sa faca ceva ce nu vrea sau nu-i place. Se va plange, se va vaicari si cu greu va ceda.
Ce e de facut? Ofera-i doua alternative!
Copilul cu vointa puternica va reactiona mult mai bine daca i se oferta variante. Are perceptia ca el hotaraste, indiferent despre ce e vorba. In loc sa-i spui “Fa curat in camera!”, ii spui “Vrei sa faci curat in camera ta acum sau dupa ce te mai joci 10 minute?”. In acest fel, copilul simte ca “puterea” este la el si are controlul asupra momentului cand va incepe sa-si faca ordine in camera. Tu nu trebuie decat sa urmaresti ca se tine de promisiune, iar daca nu se tine va suporta o alta consecinta pe care i-o vei formula atunci.
Te mai poate interesa: Cum facem diferenta intre un copil lenes si un copil lent. Sfaturi de la psiholog Monica Bolocan
Citeste continuarea: 1 2
3 ZODII testate de UNIVERS în săptămâna 16-22 decembrie 2024
Faza lunii când te-ai născut. Cum se calculează și ce spune despre viața ta