Orice mama de copil mofturos a întalnit cel puțin o persoana binevoitoare, care i-a oferit sfaturi despre cum sa rezolve problema nesfarșitelor nazuri ale micuțului în fața farfuriilor cu mancare. Unii parinți sunt chiar adepții soluțiilor radicale de tipul „Mananci ce-ți dau eu sau ramai flamand!”. Dar, în realitate, pentru un copil cu adevarat mofturos, unul dintre cei care, pur și simplu, nu suporta anumite gusturi și anumite feluri de mancare, o astfel de soluție nu ar da nici un rezultat. Unii copii nu au toane sau resping temporar mancarea pe care o acceptau înainte.
Ei sunt mofturoși în toata regula, adica refuza unele feluri de mancare, înca din primul moment cand au gustat hrana solida. Iar, atata timp cat sunt sanatoși, cel mai bun lucru pe care îl poate face un parinte este sa accepte acest comportament alimentar, sa încerce sa creasca opțiunile copilului, fara a-l sancționa pentru ceva ce este absolut natural pentru el. Tocmai pentru ca a luat o astfel de decizie, o mama de copil mofturos nu vrea sa auda anumite replici ale persoanelor bine intenționate, experte în arta mancatulu.
Ce înseamna un adevarat mofturos
În primul rand, sa vedem ce înseamna un copil cu adevarat mofturos. Nu este unul dintre micuții de 2-3 ani care nu au chef într-o zi sa manance supa, iar în alta refuza cerealele cu lapte. Un copil moftuos este știe foarte bine ce vrea și ce nu vrea sa manance, înca de la începutul experienței sale cu hrana solida. Ba chiar și înainte, daca a fost hranit cu o anumita formula de lapte praf, este posibil sa respinga cu obstinație alte variante. Copiii mofturoși simt o adevarata revolta în fața anumitor specialitați culinare și au sentimente foarte bine definite și deosebit de selective legat de tot ceea ce le atinge buzele. Mulți dintre ei au chiar un simț gustativ modificat, nesuportand anumite texturi ale alimentelor (corelat și cu un simț al tactului aparte, nesuportand unele haine sau alte obiecte care le ating pielea).
Citeste mai multe pe Qbebe.ro.
Acum sunt citite aceste articole