In ultimele doua decenii am importat din Occident, la gramada, si bune si rele, unul dintre primele astfel de importuri fiind mancarea tip fast food, pe care pana la Revolutie o vazuseram numai in filme. In scurt timp ne-am integrat perfect in comunitatea mondiala din acest punct de vedere, fast food-ul devenind alimentatia favorita a majoritatii copiilor nostri. Studiile recente facute la noi arata ca deja aceste efecte se fac simtite in faptul ca procentul de copii obezi sau predispusi la obezitate din Romaniaa crescut in mod dramatic. Insa cand multe petreceri pentru copii se fac la restaurantele fast food, cand alti copii manaca acolo fara oprelisti, cand iti vezi copilul tanjind dupa burgeri si chipsuri si sosuri, cand n-ai timp sa-i faci pachetel pentru scoala si ii dai bani de mancare, fara sa poti controla ce isi cumpara, e foarte dificil sa mai impui regulile de nutritie sanatoasa pe care sperai sa le fi instilat copilului tau.
Cedand presiunii publicului si a expertilor in sanatate, marii giganti ai fast food-ului au inclus in ultimii ani in meniul lor si alternative ceva mai sanatoase pentru copii (de ex. lapte si sucuri naturale ca alternativa la sucuri dulci carbogazoase), insa, conform unei stiri Reuters, autoritatile din Silicon Valley au mers si mai departe cu protejarea sanatatii copiilor. O propunere legislativa recenta ar urma sa interzica restaurantelor sa mai ofere copiilor jucarii si premii ca bonus la cumpararea mancarurilor nesanatoase, stabilind limite nutritionale dincolo de care orice premiu va fi pedepsit prin lege. Bauturile cu peste 120 de calorii portia, un meniu complet pentru copii, care depaseste 485 de calorii, precum si portiile de mancare ce contin prea multe sare, zahar si grasimi, nu vor mai fi vandute cu bonusuri in jucarii si alte premii, practica foarte intalnita in majoritatea restaurantelor. Initiatorii acestui proiect de lege spun ca astfel “ajuta parintii sa ia deciziile corecte pentru copiii lor, fara a se mai lasa ademeniti de jucarii si premii catre alimente care nu intrunesc standardele nutritionale elementare”. Pe de alta parte, reprezentanti ai marilor lanturi de fast food sustin ca autoritatea suprema in ceea ce priveste nutritia copiilor ar trebui sa fie parintii, nu autoritatile.
Cu toate ca sunt de acord ca autoritatile pot stabili niste standarde si reguli de nutritie sanatoasa, a trata parintii ca pe niste copii care nu se pot abtine sa nu cumpere prostii fiindca le sclipesc ochii dupa jucarele sau nu pot rezista copilului care plange dupa cartofi prajiti, mi se pare cam mult.
Crezi ca ar trebui sa existe si la noi o lege care sa protejeze copiii de mancaruri nesanatoase (junk food)? Tu cand ti-ai dus ultima data copilul la un restaurant fast food? Cum rezisti rugamintilor si asaltului emotional al copilului cand vrea mancaruri nesanatoase?
Aceste 3 ZODII îți vor oferi întotdeauna o a DOUA SANȘĂ
Luna DECEMBRIE 2024 ne aduce două Luni noi și o Luna plină. În ce energii terminăm anul 2024
Acatistul de multumire – Slava lui Dumnezeu pentru toate