Din ce in ce mai multi copii sunt diagnosticati cu diabet, ceea ce inseamna ca atat parintii cat si copiii au nevoie de o mai buna educatie pentru sanatate. Este foarte important sa stiti cat mai multe despre aceasta boala care il impiedica pe cel mic sa aiba o copilarie fericita. Poate ca acum nu dati prea multa importanta educatiei pentru sanatate si va ganditi cat rau ii poate face ca mananca doua bomboane in plus. Dar cateva dulciuri in plus, mai putine ore de miscare, alimentatia necorespunzatoare sunt tot atatea motive care ar putea dauna grav sanatatii copilului vostru.
Un copil cu diabet nu se poate juca ca orice alt copil pentru ca oboseste mai repede, trebuie sa se trezeasca mai devreme pentru a-si face injectia cu insulina, nu trebuie sa sara niciodata peste micul dejun pentru ca altfel ii creste foarte mult glicemia, nu se pot atinge de nimic dulce, asa cum un copil obisnuit ar putea face.
Educatie pentru sanatate#1: Ce este diabetul?
Diabetul este o boala care afecteaza modul in care organismul utilizeaza glucoza (zaharul din sange), principalul “combustibil” al corpului uman. In mod normal, dupa ce mancam, alimentele sunt transformate in glucoza si alti nutrienti, care sunt absorbiti in sange. Cu cat creste nivelul de glucoza din sange, cu atat pancreasul produce mai multa insulina pe care o elibereaza in sange. La copiii cu diabet insa, corpul nu produce suficienta insulina pentru a raspunde optim nivelului crescut al glucozei din sange.
La diabetul de tip 1, cunoscut si ca diabetul infantil sau diabetul insulino-dependent, sistemul imunitar ataca si distruge celulele pancreasului. Din pacate, odata distruse aceste celule, ele nu se mai pot reface si cel mai probabil nu vor mai produce niciodata insulina. Ce face sistemul imunitar sa atace celulele pancreatice nu se stie inca. Iar cei care au aceasta problema trebuie sa-si injecteze singuri insulina de care au nevoie pentru a putea supravietui.
Cei mai multi dintre copii au diabet de tip 1, insa numarul celor cu diabet de tip 2 este in continua crestere. Acest lucru se intampla din cauza vietii sedentare pe care o duc cei mai multi dintre copiii din ziua de azi. Ei acorda mai putina atentie sportului si exercitiilor fizice si mai multa televizorului, jocurilor video sau calculatorului. In al doilea rand, alimentatia deficitara, bazata in special pe mancarea fast-food, chipsuri, sucuri acidulate, dulciuri in exces, fac ca randurile copiilor supraponderali, obezi si diabetici sa fie intr-o continua crestere.
Citeste si: Numărul copiilor diagnosticaţi cu diabet creşte. Iată 5 semne de diabet la copii
Educatie pentru sanatate#2: Simptomele diabetului la copii
Simptomele diabetului de tip 1 la copii apar rapid, de obicei intr-o perioada de cateva saptamani de declansarea bolii. Acestea sunt:
– senzatie continua de sete si urinari frecvente. Nivelul ridicat al zaharului din sange ii creeaza copilului aceasta senzatie de sete, iar din cauza faptului ca bea multa apa, evident, urinarile sunt frecvente.
– foame excesiva. Neavand ajutorul insulinei care fixeaza glucoza in celulele corpului, organele isi pierd repede energia si cer “de mancare”. De aici, creierul transmite imediat mesajul de foame.
– scadere in greutate. Cu toate ca mananca mai mult, copilul cu diabet slabeste foarte mult si foarte repede. Din cauza lipsei de energie, muschii si tesuturile se atrofiaza.
– oboseala cronica. Pentru ca este privat de glucoza, corpul este din ce in ce mai sfarsit, se instaleaza oboseala si starea de letargie.
– iritabilitate si comportament neobisnuit
– vedere in ceata
– infectii bacteriene la nivelul organelor genitale, in special la fetite
– dureri de stomac asociate cu febra
– greata si voma
– respiratie care miroase a fructe
– probleme de respiratie
– pierderea cunostintei.
Te mai poate interesa si: Diabetul zaharat. Ce este. Tipuri de diabet. Cum se trateaza. Sfaturi pentru prevenire
Educatie pentru sanatate #3: Cum previi si tratezi diabetul la copii
Tehnologia moderna este in avantajul copiilor care sufera de diabet. Exista cum mai multe tipuri de aparate usor de folosit pentru masurarea glicemiei, precum si mijloace de injectare a insulinei. Insa cel mai important este sa educati copilul pentru sanatate, iar acest lucru inseamna mai multa mancare sanatoasa, mai multa miscare si mai putine dulciuri.
Alimentatie sanatoasa: Incurajati copilul sa manance fructe si legume, sa aiba o dieta echilibrata pentru a evita complicatiile ulterioare ale diabetului. Daca refuza sa manance un anumit fruct sau leguma, nu-l fortati. Dati-i sa aleaga dintr-o gama variata alte fructe si legume. Intocmiti si respectati un program strict de mese.
Exercitii fizice: Obezitatea asociata cu diabetul poate fi fatala pentru copii. Asa ca este absolut necesar sa introduceti in programul zilnic al copilului exercitii fizice. Specialistii spun ca un copil cu diabet ar trebui sa faca cel putin 60 de minute de miscare in fiecare zi. Atentie! Nu este vorba despre exercitii fizice intense, care sa-l oboseasca. Sunt suficiente plimbarile, alergatul usor si chiar activitati casnice.
Urmarirea nivelului glicemiei: Nivelul glucozei din sange trebuie masurat de cel putin patru ori pe zi.
Injectiile cu insulina sau pompa de insulina. Pentru diabetul de tip 1, injectiile cu insulina sunt imperios necesare. Stim cu totii ca sunt dureroase, iar unii copii au frica de ace. Pentru ei exista alternativa pompei de insulina.
Educatie pentru sanatate #4: Complicatiile diabetului la copii
Cele mai multe complicatii din cauza diabetului apar dupa ani lungi de boala si daca diabetul nu este tinut sub control. Aceste complicatii se dezvolta incet, gradat, chiar fara sa dea simptome, iar cand simptomele apar sa fie prea tarziu pentru a mai putea fi tratate. Desi sunt inspaimantatoare, atat parintii, cat si copiii trebuie sa fie constienti de ele, pentru a fi mai motivati in a avea un stil de viata echilibrat care sa-i tina departe de aceste complicatii.
In general, copiii, ca de altfel si adultii, diabetici, pot dezvolta probleme la ochi (cataracte, retinopatii, glaucom), probleme la rinichi (de obicei nu apar simptome inainte de pubertate), neuropatie diabetica (afectarea nervilor), boli cardiovasculare si gingivale etc.)
Imagine de Albrecht Fietz de la Pixabay
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?