Micutul creste, personalitatea lui se contureaza tot mai clar si tu trebuie sa descoperi noi metode a-l pacali atunci cand mananca si face mofturi la mancare. In patut e vesel si jucaus, dar odata ajuns pe scaunelul de la masa se incapataneaza si pare sa-l fi luat pe nu in brate. Nu vrea sa guste nimic. Nu deschide gura. Da sa se ridice de la masa. Solutia? Nu intra in panica, nu tipa la el si nu-l forta sa manance. Cel mai important este sa stii cum sa ii distragi atentia si cum sa ii trezesti interesul fata de alimentele noi.
Trucuri pentru a rezolva problema mofturilor din timpul mesei
Toti copilasii trec prin perioade mai solicitante pentru bietele lor mamici. In aceasta categorie intra si refuzul de a manca anumite alimente, dar pentru fiecare problema exista o solutie.
- Invata sa ii distragi atentia.
Daca lui nu ii place cand vine vremea mesei si se simte agasat, trebuie sa stii cum sa asociezi mancarea cu activitati mai pe placul lui. Daca este micut poti sa pornesti un joc legat de mancare in care sa folosesti lingurita, farfuria si alte obiecte de pe masa. Daca este mai mare poti sa povestesti cu el, sa radeti sau sa va jucati. Astfel, el va intelege ca momentul mesei nu este unul strict si de speriat.
- Implica-l in pregatirea mesei.
Daca cel mic se implica in pregatirea mesei veti avea mandoi de castigat. El se bucura ca este de folos si poate sa intre in contact cu alimentele inainte de a le manca, iar tu vei avea un ajutor de nadejte in bucatarie.
- Da-i portii mici, potrivite pentru el.
Ajuta-l sa fie mandru ca a terminat tot din farfurie. Daca tu vei taia mancarea in bucatele mici, aranjate dragut, el nu se va mai speria ca vede o mare gramada si se va aventura in jocul de-a masa.
- Nu il ameninta.
Sun nicio forma nu il ameninta in timpul mesei, deoarece el va asocia momentul mancarii cu ceva neplacut, care il sperie. O solutie ar fi sa inlocuiesti amenintarile cu promisiuni. Daca stie ca o farfuie goala inseamna o plimbarica prin parc, sau o tura la terenul de joaca, va fi motivat sa manance tot si sa te asculte.
- Lasa-l sa aleaga singur alimentele de care este interesat.
In acest fel invata sa isi asume responsabilitatea. Tu ii oferi o lista cu variante si el poate sa isi aleaga ce anume doreste de acolo. Poti chiar sa te oferi sa pregatesti o masa in functie de culoarea aleasa de el. Tu gatesti linistita stiind ca el este deja entuziasmat, iar micutul poate sa invete mai multe despre fructe si legume.
Important este sa iti mentii calmul, sa apelezi la creativitate si sa intelegi ca, ajutat de mamica lui, pana si cel mai incapatanat copil va ceda si va manca tot din farfurie. Tu cum ai reusit sa treci peste aceasta perioada mai dificila a micutului tau?
Zodiac chinezesc 2025: Ce ne aduce Anul Sarpelui de Lemn, dupa 60 de ani