Ciupercile sunt numite, de foarte multe ori, un “aliment greu” pentru copii. Cand vorbim despre ciuperci, unii pediatri le recomanda in alimentatia copiilor destul de repede dupa varsta de un an, altii, dupa doi, altii, abia dupa patru ani. Sunt si medici care permit consumul lor chiar dupa varsta de noua luni. Asadar, parerile sunt impartite; cel mai bine este sa urmati sfatul propriului pediatru, intrucat aceasta ar trebui sa se bazeze pe organismul fiecarui copil, unic, in felul sau. Sunt copii cu sensibilitati digestive, sunt copii mancaciosi si pofticiosi, cu un sistem digestiv puternic si rezistent; apoi, sunt copii dezvoltati si gata sa manance cam orice aliment mult mai repede decat alti copii de varsta lor. Altii, dimpotriva, sunt feriti de o gama larga de alimente mult dupa varsta de un an.
Oricand decideti, impreuna cu pediatrul, ca a sosit momentul sa dati copilului sa guste ciuperci, iata ce trebuie sa stim despre ele.
In primul rand, ciupercile sunt o foarte importanta sursa de proteina; se spune ca au de doua ori mai multe proteine decat carnea, motiv pentru care sunt supranumite si “carne vegetala”. In plus, ele sunt un aliment hipocaloric, deci sunt perfecte in dieta copiilor supraponderali (evident, si in cea a adultilor care au probleme cu greutatea, cu conditia sa nu le mancam prajite sau in combinatie cu carbohidrati). Ciupercile contin si antioxidanti importanti, combat bolile cancerigene si pe cele cardiovasculare. Concluzionand, ele sunt un aliment foarte sanatos, mult mai usor decat se crede ca ar fi pentru sistemul nostru digestiv si recomandat in dieta noastra alimentara.
Va propunem, asadar, pentru copii, un mod foarte gustos de preparare a ciupercilor.
Ingrediente:
2-3 kg ciuperci proaspete, 3-4 cepe mijlocii, 2 legaturi de marar proaspat, o cutie mica de smanatana mai slaba, 3 linguri pasta de rosii de foarte buna calitate, ulei de masline, sare.
Mod de preparare
Curatati ciupercile de pielita (palaria are drept invelis o pielita subtire, care trebuie inlaturata).
Apoi spalati-le bine, in mai multe ape; separati palaria de piciorus; taiati-le in cubulete mici pe toate.
Intr-o cratita, puneti 4-5 linguri ulei de masline la incins, apoi adaugati ceapa tocata marunt, plus o lingura de apa (ca sa evitam prajirea, deloc sanatoasa). Adaugati cubuletele de ciuperci si acoperiti cu un capac.
Nu adaugati deloc apa, caci intr-un timp foarte scurt, ciupercile vor lasa o cantitate mai mult decat suficienta de apa.
Cand ciupercile s-au inmuiat, adaugati pasta de rosii si mai lasati cateva clocote. Adaugati sare, cutiuta de smantana si, in sfarsit, mararul tocat marunt.
Horoscop sezonul Săgetător noiembrie-decembrie 2024. Ce caută sufletul nostru?
3 ZODII CHINEZEȘTI care atrag SUCCESUL financiar în săptămâna 18-24 noiembrie