Meseria de parinte este cu adevarat cea mai frumoasa meserie din lume, dar are si partile ei mai putin bune. In acest sens, o problema ar fi faptul ca un parinte este mereu ingrijorat pentru puiutul care ii zambeste in fiecare dimineata din patut: “Cum sa-l cresc?”, “Ce alimente sa aleg pentru a-l ajuta sa se dezvolte?”, “In ce activitati sa-l implic?”, “Il rasfat prea mult?” sunt doar cateva din intrebarile la care majoritatea parintilor incearca sa gaseasca raspuns.
Alimentatia copilului este un capitol pentru care fiecare parinte trebuie sa se pregateasca si sa se documenteze in fiecare zi. La fel ca si tehnologia, nutritia este o stiinta care avanseaza si care ne pune la dispozitie informatii extrem de folositoare si interesante. Stiai ca exista alimente care ii dau celui mic energie si care-l ajuta sa se bucure de intreaga zi la capacitate maxima? In continuare vei regasi cateva informatii referitoare la acestea si la introducerea lor in alimentatia copilului tau.
Citeste si: Alimentatia copilului de 1 an: Idei de mese sanatoase
Principalele alimente care le ofera copiilor energie sunt carbohidratii care pot fi gasiti in forma naturala sau rafinata.
Cele doua tipuri de carbohidrati sunt zaharurile si amidonul:
– zaharurile naturale – se regasesc in fructe si in sucurile de fructe
– zaharurile rafinate – reprezinta tipurile de zahar (alb, brun si mierea de albine) care se regasesc in prajituri, biscuiti sau alte dulciuri
– amidonul rafinat – se gaseste in painea si faina alba, in cerealele procesate, orezul alb, paste, biscuiti si prajituri
– amidonul natural – se regaseste in cerealele integrale, painea si pastele integrale, cartofi, linte, banane si legumele radacinoase.
Toate tipurile de carbohidrati asimilati in organism sunt transformati in glucoza, iar carbohidratii naturali sunt considerati ca fiind cea mai buna sursa de energie. Acestia mentin constant nivelul de glucide prin eliberarea lenta a zaharului in sange si stocheaza vitamine, minerale si fibre. Trebuie sa stii ca alimentele care contin amidon ii ofera copilului energie intr-un ritm mai lent decat alimentele care contin zahar. Este adevarat faptul ca zaharurile rafinate sunt absorbite foarte repede de organism si deci nivelul de energie creste spectaculos, dar pancreasul produce atunci multa insulina pentru a distruge zaharul, fenomen ce duce la o scadere brusca a energiei.
Atunci cand micutul tau are nevoie de energie pentru o anumita activitate sau pentru o zi incarcata este important sa-i oferi o masa bogata in alimente care vor face ca zaharul sa fie asimilat in organism lent. In acest sens, poti alege orezul brun, pastele integrale, legumele si fructele proaspete sau usor gatite.
Te mai poate interesa si: Top 10 cele mai bune alimente pentru copilul tau. Respecta lista si va avea un sistem imunitar puternic
O gustare buna ar putea sa fie celebrul sandwich american alcatuit din paine integrala, unt de arahide si cateva feliute de banana.
Important este ca cel mic sa se obisnuiasca sa consume suc natural de fructe, preparat de tine, sau apa si nu bauturi racoritoare. Zaharul din bauturile racoritoare ii poate da celui mic senzatia de oboseala permanenta datorita faptului ca mentine un nivel scazut al glicemiei.
Nu in ultimul rand, trebuie inteles faptul ca un consum ridicat al alimentelor cu un continut mare de zahar (prajituri, biscuiti, bomboane, bauturi racoritoare) cresc nivelul zaharului din sange, depasind limita necesara unui copil, fapt care duce la scaderea energiei fizice, dar si mentale. Astfel ca, alege sa-i oferi celui mic fructe proaspete, nuci si seminte sau sandwich-uri nutritive facute de tine pentru a-l ajuta sa aiba un nivel de energie echilibrat si o putere mare de concentrare in fiecare zi.
foto: Depositphotos.com
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?