Semnele de epuizare la copii. In cate activitati il poti implica, pe varste - Pagina 2 din 2 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Semnele de epuizare la copii. In cate activitati il poti implica, pe varste

Semnele de epuizare la copii
Credit foto: Imagine de Isa KARAKUS de la Pixabay

Cand copilul este in clasa a 4-a

La aceasta varsta copilul iti va spune cu siguranta ce ii place. Teoretic, are nevoie sa fie implicat in activitati care sa ii creasca puternic increderea in sine. Acestea il vor ajuta sa invete sa isi gestioneze stresul atunci cand presiunea sociala incepe sa creasca si sa se simta si asupra lui. Dar, atentie mare la demonul numit temele pentru acasa. Copilul incepe sa aiba nevoie de mai mult timp pentru a-si face temele, intrucat cantitatea acestora creste. Este important sa ii echilibrezi acest timp cu timpul dedicat activitatilor extra-scolare pe care i le organizezi.

Cand copilul este in clasa a 5-a

Copiii din clasa a 5-a clocotesc de energie si vor dori sa faca aproape orice activitate. Insa, in egala masura, vor avea tendinta sa treaca temele pe planul doi. Asadar, se impune din partea parintilor multa atentie si supraveghere aceasta varsta. Pastreaza una sau doua zile complet libere dupa ore pentru timp pentru familie sau pentru alte activitati sportive, restul este timp pentru teme si joaca pur si simplu. Acum e un moment bun sa iti implici copilul in activitati de voluntariat, umanitare, daca ai aceasta ocazie.

Cand copilul este in clasele 6-8

Fa tot ce poti ca sa il indepartezi de televizor. Implica-l in activitati care il forteaza sa invete ceva nou. Performantele scolare intelectuale pot fi imbunatatite incurajandu-ti (pre-) adolescentul sa se inscrie in cluburi cu activitati specifice, cum ar fi de limbi straine, de sah, de drumetii, etc. Ca o regula de baza: 16-20 ore pe saptamana de activitati suplimentare sunt mai mult decat suficiente. Insa urmareste cu atentie semnele de oboseala si de supra-solicitare (sindrom numit burnout). Atunci trebuie sa intervii din nou si sa ii scoti din program orice se poate scoate ca sa ii ridici din greutatea de pe umeri.

Nu rata nici: Cum ajuti un copil timid sa iasa din „carapacea” lui

Semne de epuizare la copii

Observa-ti copilul, vorbeste cu el si astfel ai cele mai bune sanse sa eviti epuizarea lui.  Iata intrebari de baza care te vor ajuta sa identifici simptomele:

  • Iti pare copilul obosit, nervos sau neobisnuit de irascibil?
  • Are copilul probleme cu somnul?
  • Este copilul mai agresiv acasa sau la scoala decat in mod normal?
  • Au scazut notele de la scoala ale copilului?
  • Este copilul entuziasmat de activitatile practicate sau are toane?
  • Urmareste-i semnele de stres.
  • Fii pregatit sa ii tai de tot activitatile extrascolare.
  • Discuta cu copilul schimbarile de program si afla ce este dispus sa faca cu timpul sau liber.
  • Niciodata sa nu lansezi mesajul ca a renunta la o activitate este un semn de esec sau slabiciune.
  • Invata-ti copilul faptul ca o persoana de succes isi cunoaste limitele si capacitatile.

Un lucru este clar indiferent de varsta copilului: orice vei alege pentru el si cat de mult va ramane copilul implicat in respectiva activitate extra-scolara depinde in mod decisiv de tempertamentul sau. Ca parinte, iti vei observa indeaproape copilul si iti vei baza decizia alegerii unei activitati sau a alteia strict in functie de feedbackul si reactia copilului. Evita sa il duci cu forta la sporturi numai pentru ca asa iti face tie placere, ignorand faptul ca lui poate chiar nu ii place. Gandeste-te daca tie ti-ar placea sa fii tratat astfel: sa fii dus cu sila sa faci balet, de exemplu, de 3 ori pe saptamana, cand numai gandul la balet iti repugna.

Scopul activitatilor suplimentare este acela de a face un bine copilului, a-l ajuta sa isi dezvolte armonios corpul si increderea in sine si in capacitatea de a relationa cu ceilalti. Asadar, e crucial ca el sa coopereze si sa se duca cu placere la orice activitate decideti impreuna pentru el.

Imagine de Isa KARAKUS de la Pixabay

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 14/10/2024