Cei mici au atata energie incat la sfarstul zilei cazi lat, uneori fara sa mai ai puterea sa faci un dus sau sa-ti ridici si al doilea picior in pat. Abia astepti sa se faca un pic mai marisori ca sa-i dai la un sport, sa-si mai consume din energie intr-un mod constructiv, nu doar ca sa incerce sa deschida frigiderul si sa-si puna supa-n cap.
Insa cum alegi sportul pe care sa-l practice copilul?
Sigur, primele considerente sunt cel financiar si cel practic: degeaba vrei sa fie David Popovici daca n-ai bazin acoperit in oras. Te orientezi catre ce ai la indemana. Din fericire, chiar si in orasele mici ai optiuni multiple.
Stiu mame foarte intelepte care si-au indrumat copiii unici numai catre sporturi de echipa, pentru a-i incuraja sa-si faca prieteni, sa invete sa functioneze intr-o echipa, sa relationeze si sa lucreze cu persoane diferite de ei, sa invete sa faca fata in mod civilizat si corect conflictelor inerente lucrului in echipa si, daca e cazul, sa-si descopere si sa-si dezvolte capacitatile de lider si de rezolvare a conflictelor. Mai mult, pana la antrenor, toti adultii cu autoritate din viata copilului (parinti, profesori) au ca rol primordial impunerea disciplinei, iar antrenorul e primul adult care “face parte din echipa”, il simt ca fiind de-al lor, si, conform unui studiu al Universitatii din Florida, asta va avea un impact pozitiv asupra relatiilor copilului cu toti adultii, facandu-l sa se simta mai in largul lui cu ei, mai deschis.
Citeste si: 5 lectii de viata pe care copiii le pot invata prin sport
Cel mai important este ca micutului tau sa ii placa sportul pe care-l paractica
Insa asta nu inseamna ca nu va stramba din nas la inceput, cand il iei de la joaca sau de la calculator ca sa-l duci la inot sau tenis. In primul rand, nu-l inscrie la ceva pentru un an intreg, chiar daca el se declara innebunit dupa sportul respectiv! Plateste pentru inceput doua luni de lectii si spune-i ca daca va merge la toate lectiile din acest interval de timp, vei plati si mai departe. Daca dupa prima sau a doua lectie incepe sa maraie ca nu mai vrea sa mearga, nu te lasa induplecata, chiar daca si tie ti-e foarte greu sa faci aranjamentele necesare pentru ca el sa ajunga la aceste lectii.
Beneficiile pe care le va avea copilul tau din practicarea unui sport merita categoric alergatura de la birou ca sa-l duci la tenis sau baschet!
Iar lui aminteste-i ca el a ales sportul cu pricina si intelegerea a fost pentru doua luni. Trebuie sa invete ce inseamna sa te dedici unui lucru si ca nimic bun nu se obtine cu usurinta. De obicei, dupa primele succese si laude din partea antrenorului va fi atat de mandru ca a realizat ceva prin propriile forte, incat va dori sa continue si va prinde gustul sportului respectiv. Expertii spun ca gustul acestor succese ii vor da copilului tau curajul sa incerce si alte lucruri noi.
Daca dupa cele doua luni de proba copilul tau nu si-a facut prieteni la cursuri si tot nu iubeste sportul respectiv, e timpul sa incerce altceva. Totul e sa nu te lasi pagubas si nici pe el sa nu-l lasi sa renunte, pentru ca, daca ar fi dupa ei, multi dintre copiii nostri nu s-ar misca de la calculator si televizor nici ca sa manance.
Te mai poate interesa: Ce daune pot fi daca parintii sunt prea insistenti in sport cu copiii
foto: Depositphotos.com
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?