Aparitia televizorului a schimbat drastic stilul de viata al oamenilor si implicit al familiilor. Sunt parinti care folosesc televizorul pe post de „dadaca” atunci cand au alta treaba si prefera sa il lase pe cel mic in fata ecranului. Putini se gandesc la efectele negative pe care le poate avea aceasta activitate zilnica a copilului. Si totusi, televizorul, calculatorul cat si interfoanele pentru bebelusi emit unde electromagnetice ale caror efecte, desi nu se vad imediat, pot fi un factor ce determina aparita unor probleme in viitor.
Neuropsihologii au observat ca pe parcursul vizionarii TV sau a calculatorului, activitatea emisferei stangi a creierului isi reduce semnificativ activitatea si astfel comunicarea intre emisferele cerebrale incetineste, pana in punctul de a se intrerupe. Astfel, atentia, motivatia sau alte procese mentale sunt inhibate cu putere. Tot in cadrul studiului cercetatorii au descoperit ca efectele au loc dupa 12-30 de minute de vizionare.
Pe langa aceste efecte privitul la televizor mai poate cauza slabirea nervilor, stare de disconfort psihic sau epuizare si de foarte multe ori acestea sunt insotite de o durere de cap. Daca cel mic petrece o ora in fata televizorului pot sa apara tulburari de somn sau cresterea gradului de irascibilitate, impulsivitate si chiar agresivitate. Pe parcursul acestei activitati, copiii prezinta o scadere drastica a atentiei si hiperactivitatii precum si slabirea memoriei, vointei si motivatiei.
Cu alte cuvinte atunci cand copilul este in fata micului ecran este hipnotizat iar creierul lui nu mai raspunde si nu functioneaza in mod normal.
Epuizarea emotionala
Televizorul nu are rol relaxant nici pentru adulti si in niciun caz pentru copii. Specialistii au descoperit faptul ca imaginile care apar pe micul ecran sunt stocate de creier, iar acestea raman acolo consumand energie. Este imposibil sa fii prezent si sa participi emotional la tot ceea ce apare la televizor.
In cazul copiilor aceasta activitate este chiar daunatoare. Cel mic trebuie sa fie activ, sa isi consume energia intr-un mod natural, prin joaca sau iesiri in parc. Parintii trebuie sa fie comunicativi cu cei mici pentru a evita o indepartare intre ei.
Obezitatea – cauzata de tv?
De foarte multe ori televizorul inlocuieste orice alta activitate fizica pe care copilul ar putea sa o intreprinda. Neuropsihologii declara faptul ca pe scoarta cerebrala se creeaza anumite rutine pe care creierul uman are tendinta sa le repete.
Astfel copilul prefera sa stea in fata televizorului in loc sa iasa afara la joaca sau sa faca alte activitati. Acest lucru poate crea probleme de sanatate micutului tau. Din cauza faptului ca organismul nu mai consuma calorii, se poate instala o forma de obezitate.
Luand in considerare toti acesti factori trebuie sa stii riscurile la care il supui pe cel mic atunci cand il lasi prea mult timp in fata televizorului.
Horoscop sezonul Săgetător noiembrie-decembrie 2024. Ce caută sufletul nostru?
3 ZODII CHINEZEȘTI care atrag SUCCESUL financiar în săptămâna 18-24 noiembrie