Tratarea febrei la copii - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Tratarea febrei la copii

Sfatulparintilor » Panadol Baby » Tratarea febrei la copii

Majoritatea cazurilor de febră sunt moderate şi pot fi tratate cu uşurinţă. Totuşi, este uşor să vă îngrijoraţi atunci când copilul dumneavoastră este agitat şi nu se simte bine.

 

Creşterea temperaturii

Febra este extrem de frecventă la copii, 20-40% dintre ei prezentând o valoare ridicată a temperaturii în fiecare an. Temperatura „normală” a corpului se situează în jurul valorii de 37ºC.

Dacă temperatura copilului dumneavoastră este mai mare de 37,5ºCelsius (C)sau 38ºC luată rectal se consideră că are febră.

Febra este modul organismului de a lupta împotriva infecţiilor şi poate fi adesea un semn bun.În general, febra apare atunci când sistemul imunitar al copilului dumneavoastră combate infecţiile precum răceala, tusea sau infecţiile urechii.  La primul semn de atac, sistemul de apărare a corpului eliberează substanţe chimice care luptă împotriva infecţiilor în sânge.Aceste substante chimice afectează şi termostatul corpului, care se află în creier şi se numeşte hipotalamus.

Deşi acesta este un lucru bun, dezavantajul febrei este senzaţia de disconfort şi agitaţie pe care o simte copilul.

 

 

Luarea temperaturii

Există mai multe modalităţi prin care puteţi verifica dacă un copil are febră:

  • Orală. Termometrul este introdus sub limbă, gura se închide şi apoi este luată temperatura.
  • Rectală. Termometrul este introdus uşor în rect (fundul copilului) şi este luată temperatura.
  • Axilă. Termometrul este plasat sub braţ şi braţul este ţinut lipit de corp cât timp se ia temperatura.
  • Ureche. Un termometru digital este inserat în ureche şi apoi este luată temperatura.

Asiguraţi-vă întotdeauna că aţi citit instrucţiunile care însoţesc termometrul, înainte de a-l folosi.

 

 

Există mai multe tipuri de termometre pe care le puteţi folosi:

  • Digital. Aceste termometre sunt rapide şi precise şi pot fi folosite pentru a lua temperatura oral, rectal şi axilar.
  • Ureche/frunte. Aceste termometre digitale sunt introduse în ureche sau puse pe frunte şi pot fi utilizate doar pentru a lua temperatura în ureche/pe frunte. Pot fi mai scumpe decât celelalte tipuri de termometre.
  • Bandă. Acestea sunt plasate pe fruntea copilului şi indică temperatura pielii, nu cea a corpului. Nu sunt foarte precise.
  • Sticlă. Există două tipuri de termometre de sticlă; cele care conţin un alcool colorat pentru a măsura temperatura sau cele tradiţionale care conţin mercur. Nu este recomandată utilizarea termometrelor cu mercur, întrucât mercurul este extrem de otrăvitor.

Scăderea temperaturii

În cazul în care copilul dumneavoastră are febră dar este sănătos din toate celelalte puncte de vedere, atunci s-ar putea să nu fie nevoie să faceţi ceva, în afară de a vă asigura că are la dispoziţie suficiente băuturi răcoritoare, ne-carbogazoase pentru a menţine ridicat nivelul fluidelor.1,6 Când un bebeluş sau un copil este alăptat, cel mai potrivit lichid este laptele de mamă.

Dacă nu par să se simtă bine sau par agitaţi, vă puteţi gândi să utilizaţi analgezice pentru copii, cum sunt paracetamolul sau ibuprofenul.2  Ambele s-au dovedit eficiente în reducerea febrei, chiar şi a febrei ridicate.

Alte lucruri care pot fi de ajutor:

  • Îndepărtarea unora dintre haine pentru a răcori copilul1
  • Menţinerea temperaturii camerei la un nivel confortabil prin închiderea căldurii sau deschiderea geamurilor. Aveţi grijă să nu se facă prea frig – în jur de 18,3ºC este o temperatură potrivită.1
  • Îmbăierea cu apă călduţă, care poate reduce febra cu câteva grade în mai puţin de o oră. Pentru a îmbăia copilul, aşezaţi-l într-o baie cu apă călduţă şi împrăştiaţi-le uşor apa pe corp cu ajutorul unui prosop sau a unui burete.

 

Când să chemăm medicul

Pentru majoritatea copiilor, febra este o problemă minoră, dar există anumiţi copii care ar putea avea nevoie să fie consultaţi de un medic. Mai multe informaţii despre semnele de avertizare pentru momentul în care trebuie să chemaţi un medic în cazul în care copilul dumneavoastră are febră în articolul Febra la copii: Când să chemăm medicul.

 

Pentru mai multe recomandări consultaţi medicul sau farmacistul!

Data articol: 27/11/2013