Răceala este una dintre cele mai frecvente boli.În fiecare an, numeroase zile de şcoală sau de muncă sunt pierdute din cauza gripei sau răcelii. În ciuda încercărilor asidue de peste un secol ale cercetătorilor, nu a fost găsit încă un tratament. Până la urmă, denumirea de răceală comună este aplicată uniform unei familii de viruşi care conţine până la 200 de viruşi diferiţi. Acest lucru explică de ce copiii dezvoltă o nouă răceală cât timp prezintă încă simptome ale vechii răceli, dând astfel impresia că suferă de o răceală care ţine de o lună de zile.
Răceala comună poate afecta oameni de toate vârstele, dar în general, sugarii şi copiii se îmbolnăvesc mai frecvent decât adulţii, iar simptomele lor de obicei sunt prezente mai mult timp. Copiii se îmbolnăvesc de răceală în medie de 7-10 ori pe an, prezentând simptome care pot dura până la două săptămâni la copiii mici.
Din fericire, puţine răceli sunt grave şi majoritatea răcelilor se ameliorează de la sine, fără tratament.
De ce există atât de multe răceli?
Există multe cauze pentru şi mulţi factori care contribuie la apariţia răcelilor:
- Viruşii. Cel mai comun este rinovirusul – există peste 100 de varietăţi
- Caracteristici sezoniere. Majoritatea răcelilor apar în timpul toamnei şi al iernii.
- Transmitere directă. Viruşii răcelii rămân activi pe mâinile unei persoane răcite timp de aproape trei ore. Dacă aceasta atinge o altă persoană, iar apoi acea persoană îşi atinge ochii, nasul sau gura, virusul se răspândeşte.
- Transmitere indirectă. Unii viruşi pot supravieţui pe suprafeţe cum sunt blaturile de bucătărie sau pe clanţa de la uşă până la două sau trei ore.
- Inhalarea particulelor virale. Viruşii pot fi expiraţi în aer de către persoana infectată prin tuse sau strănut şi apoi inhalaţi de altă persoană.
În general, cel mai bun mod de a evita răcelile este spălarea frecventă pe mâini.De asemenea, este o idee bună să ţinem copiii departe de oamenii bolnavi şi să ştergem suprafeţele din casă şi jucăriile cu dezinfectant.
Cum pot ajuta adulţii atunci când un copil răceşte?
Când copilul dumneavoastră este bolnav, principala dumneavoastră prioritate este să îl faceţi să se simtă mai bine. Ameliorarea tusei şi a nasului înfundat cu medicamente pentru răceală recomandate de medic sau farmacist îl poate ajuta să se simtă mai bine.
Patru moduri de a ameliora simptomele de răceală ale copilului dumneavoastră:
1. Instalaţi un umidificator în camera lui pentru a-l ajuta în simptomele de nas înfundat.
2. Folosiţi picături saline (soluţie de apă de mare) sau spray nazal pentru a-i uşura respiraţia.
3. Asiguraţi-vă că bea multe lichide şi doarme destul.
4. Daţi-i supă. Studiile au arătat că aceasta poate reduce inflamaţia care se manifestă în infecţiile cauzate de răceală şi poate desfunda temporar căile nazale.
Când să chemăm medicul
În cazul în care copilul dumneavoastră prezintă unul dintre următoarele simptome, trebuie să cereţi sfatul unui medic specialist:
- Simptome care ţin mai mult de 10 zile, mai ales în cazul în care copilul are şi febră sau produce spută verde, galbenă sau maro (sputa este lichidul gros produs în plămâni şi în căile respiratorii ce duc la plămâni)
- Dificultăţi în respiraţie
- Somnolenţă neobişnuită
- Febră mai mare de 39 grade Celsius care durează mai mult de 3 zile
- Febră mai mare de 39,5 grade Celsius
- Simptomele se înrăutăţesc
- Tuse persistentă
- Copilul plânge încontinuu
- Dureri confirmate ale urechii
În majoritatea cazurilor, cu puţină atenţie şi multe şerveţele, răceala poate dispărea de la sine.
Pentru mai multe recomandări consultaţi medicul sau farmacistul!
Afla mai multe informatii utile pentru tine si copilul tau pe PanadolBaby.ro si Panadolbaby.com
Horoscop sezonul Săgetător noiembrie-decembrie 2024. Ce caută sufletul nostru?
3 ZODII CHINEZEȘTI care atrag SUCCESUL financiar în săptămâna 18-24 noiembrie