Nou-nascutii au nevoie de mult somn, in jur de 16-17 ore pe zi. Insa majoritatea bebelusilor nu dorm mai mult de 2-4 ore legate, ziua sau noaptea, mai ales in primele saptamani de viata.
Rezultatul – un program neregulat de somn, multe treziri, disconfort si stres pentru parinti.
De ce au bebelusii un program de somn neregulat
Ciclurile de somn ale bebelusilor sunt mult mai scurte decat adultii. Nou-nascutii au somnul REM mai mare decat al adultilor. Acesta ii ajuta la dezvoltarea creierului. Perioada de somn neregulat nu este foarte mare, desi parintilor li se va parea ca dureaza o eternitate pana cand bebelusii isi vor forma o rutina a somnului.
Cum sa formezi rutina somnului la bebelusi
Intre 6 si 8 saptamani, cei mai multi dintre bebelusi incep sa doamna mai putin timp pe parcursul zilei, dar se maresc perioadele de somn in timpul noptii. Expertii spun ca intre 4 si 6 luni, bebelusii ar trebui sa doarma intre 8 si 12 ore fara intrerupere pe timpul noptii. Sunt, insa, si copii care reusesc aceasta “performanta” dupa varsta de 1 an si chiar mai tarziu.
Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa formezi rutina somnului la bebelusi.
- Lasa-l sa doarma
In primele 6-8 saptamani de viata, bebelusul nu este capabil sa stea treaz mai mult de doua ore. Daca il tii treaz mai multa vreme, s-ar putea extenua si ii va fi greu sa mai adoarma. Va fi agitat si plangacios.
- Invata-l diferenta dintre zi si noapte
Unii copii sunt pasari de noapte (iti poti da seama inca de cand sunt in burtica). In primele zile de viata va fi mai greu sa-l inveti diferenta dintre zi si noapte, insa dupa doua saptamani poti incepe “antrenamentul”. Pe timpul zile-I, tine-l ocupat cu joculete, cantecele, lasa lumina naturala sa intre in casa. Pe masura ce se apropie inserarea, redu “activitatile” si pregateste-l de somn. Nu te juca cu bebelusul in timpul noptii, chiar daca este treaz. Pastreaza linistea, nu aprinde lumina, astfel incat el sa inceapa sa inteleaga faptul ca noaptea este pentru somn.
- Urmareste semnele care indica daca este obosit
Cand un bebelus este obosit isi freaca ochii, se trage de urechi, este mai agitat si mai mofturos. Cand observi aceste semne la bebelusul tau, pregateste-l de somn. Il poti pune in patutul lui, chiar daca este inca treaz. Intre 6 si 8 saptamani, bebelusii pot adormi singuri. Multi specialisti nu recomanda leganatul sau tinutul in brate pana adoarme. Daca timp de 8 saptamani, zi de zi, noapte de noapte, il legeni ca sa adoarma, copilul se va astepta ca si mai tarziu sa faci acelasi lucru.
Fa-i o baita inainte de culcare, pune-i pijamalele, asaza-l in patut, canta-i un cantecel sau spune-i o poveste. Acest ritual va crea o rutina care il va obisnui cu ideea ca trebuie sa doarma.
Accesoriu mobil – Noaptea instelata
Caruselul cu proiectie Butterfly Dreams 3-in-1 de la Fisher-Price ii ofera bebelusului o atmosfera de vis, cu stelute luminoase, muzica linistitoare si sunete din natura. Trei ursuleti moi din plus se invart deasupra bebelusului, captandu-i atentia. Prin intermediul proiectiei de pe tavan si a celor trei ursuleti care se invart usor deasupra bebelusului, caruselul ajuta la dezvoltarea vederii acestuia. Telecomanda ii ajuta pe parinti sa reporneasca distractia fara sa-l deranjeze pe bebe.
Caruselul poate fi utilizat in mai multe moduri pe masura ce bebelusul creste:
– Carusel motorizat cu proiectie, muzica si sunete din natura, recomandat de la nastere.
– Cand bebe mai creste se poate detasa unitatea de proiectie, aceasta putand fi utilizata ca un proiector cu muzica si sunete din natura.
– Caruselul cu cei trei ursuleti de plus se detaseaza si se poate utiliza la carucior.
Varsta recomandata: 0 luni +.