Există multe iluzii optice care folosesc culori, modele și lumini pentru a ne păcăli creierul.
Acesta le cere pur și simplu oamenilor să spună câte culori văd atunci când se uită la o imagine plină cu mai mulți ochi. Este puțin înfricoșător, așa că este iluzia ideală de împărtășit cu prietenii și familia în mai ales de Halloween.
Așadar, aruncă o privire asupra ochilor din imaginea de mai jos. Ce culori vezi?
Ce arată imaginea?
Imaginea arată patru rânduri de cinci ochi, deci 20 de ochi în total. Întrebarea este, câte culori de ochi sunt în imagine.
De unde vine imaginea?
Iluzia a fost împărtășită de retailerul online de lentile de contact Lenstore, care a fost fondat în 2008.
Care este răspunsul la iluzia optică?
Răspunsul la ”Câte culori de ochi sunt în imagin?”e vă poate surprinde, deoarece sunt doar cinci. De fapt, toate rândurile de ochi sunt copii identice, dar liniile de culoare care se schimbă fac ca fiecare rând de ochi să arate o culoare diferită.
Dacă te uiți îndeaproape la imagine, poți vedea că rândurile au linii de culoare diferite care trec peste ele, care au efectul de a nuanța cercul din jurul lor.
Dungile albastre, verzi și roșii colorează zona din jurul lor în moduri diferite, ceea ce duce la schimbări aparente de culoare. Iluzia se bazează pe schimbarea dungilor din prim-plan și încă funcționează, chiar dacă schimbi culoarea de fundal. În timp ce mărirea imaginii slăbește iluzia, micșorarea face efectul și mai puternic.
Cum funcționează iluzia optică?
Această percepție distorsionată a culorii este cauzată de un fenomen cunoscut sub numele de iluzia lui Munker-White.
Iluzia lui Munker-White provine inițial din iluzia lui White, care se referă la ușurința cu care este percepută o formă și a fost descrisă de psihologul Michael White în anii 1960. El a descoperit că aceleași două dreptunghiuri gri par să aibă nuanțe de gri mai deschise sau mai închise atunci când sunt plasate lângă obiecte albe sau negre. În anii 1970, Hans Munker, un alt psiholog, a observat că același efect se aplică și obiectelor colorate.
Oamenii de știință nu sunt încă siguri ce se întâmplă exact în creier pentru a provoca această iluzie și au teorii diferite. Unii cred că se instalează în primele etape ale procesării vizuale, când lumina lovește pentru prima dată retina, în timp ce alții cred că efectele au loc mai târziu în creier, pe măsură ce procesează datele.
Unii oameni de pe Twitter au raportat că iluzia nu a mai funcționat pentru ei odată ce au aflat cum funcționează, în timp ce alții au spus că pot vedea în continuare schimbările de culoare atunci când privesc imaginea de ansamblu.
Deci, ce vezi acum?
Mai multe teste gasesti aici.
sursa+foto: Nationalworld.com
Urari de Craciun. 100 de mesaje de Craciun pentru iubit/iubita, familie si prieteni
HOROSCOPUL CRACIUNULUI 2024. Cum iti este CRACIUNUL in functie de ZODIE?
Ce inseamna cand versi cafeaua