Transilvania este o zonă de poveste. Oricât de des ai merge, este imposibil să nu descoperi la fiecare vizită un loc fermecător, încărcat de istorie sau de poveşti idilice. Iar Valea Hârtibaciului este una dintre ele. Aşezată între Braşov, Sighişoara şi Sibiu, pe cursul râului cu acelaşi nume, valea adăposteşte sate săseşti unde timpul parcă a stat în loc, iar tradiţiile sunt respectate şi iubite pentru că sunt parte din identitatea oamenilor şi a locului.
LIFE.ro ne prezintă Valea Hârtibaciului, locul unde istoria se împleteşte cu naturaleţea
Râul Hârtibaciu îşi începe drumul în pădurea Bărcuţului, în judeţul Braşov, apoi continuă să curgă liniştit prin Agnita, Nocrich, Hosman şi multe alte sate, preţ de aproape 90 de kilometri, până întâlneşte Cibinul în care-şi varsă apele. De o parte şi de alta a lui se întind pajişti sălbatice acoperite vara cu iarbă verde şi flori într-o mulţime de culori, dar şi pădurici de foioase, numai bune să-ţi tragi sufletul la umbra copacilor atunci când e soarele mai puternic. Nu degeaba zona este supranumită şi Valea Verde. Acvila ţipătoare mică, specie protejată, îşi găseşte aici o casă perfectă în fiecare vară, iar dacă eşti atent când treci prin zonă o poţi vedea în acţiune, în timp ce își caută hrana.
Odată ajuns aici îţi poţi programa o plimbare cu Mocăniţa, pentru că nu doar Maramureşul oferă o asemenea experienţă.
Traseul se întinde pe 8 kilometri, între Cornăţel şi Hosman şi este parte din vechea cale ferată ce leagă Sibiul de Sighişoara, pe vremuri – cea mai lungă cale ferată îngustă din ţară. Câţiva voluntari sunt cei care au readus-o la viaţă şi se îngrijesc să o păstreze funcţională. Atenţie, însă! Traseul se face doar pe timpul verii şi cu programare în prealabil.
Zona este una ideală şi pentru cei pasionaţi de ciclism, fiind străbătută de nenumărate trasee de acest fel. Poate cel mai popular dintre ele este Drumul naturii, dintre Sibiu şi Agnita, dar oferta este mult mai generoasă.
De pe Valea Hârtibaciului nu au cum să lipsească bisericile fortificate săseşti. Fiecare sat de aici are câte una pentru că ele constituiau locul în care localnicii se adăposteau din faţa invadatorilor. Acum sunt atracţii turistice şi nu degeaba. Fiecare zid, fiecare colţ spune o poveste, iar din turnurile acestora vei avea mereu momente în care ţi se va tăia respiraţia de atâta frumuseţe câtă poţi vedea de jur împrejur. Aici se găseşte şi cea mai veche casă construită în vreun sat din România. Locuinţa din Alţâna a fost ridicată în anul 1508, aşa că merită din plin să faci drumul până la ea.
Citește continuarea pe LIFE.ro!
Ce ZODII primesc CONFIRMAREA scopului lor în viață în IANUARIE 2025
Aceasta este CEA MAI ROMANTICĂ zi din 2025 pentru fiecare ZODIE
Cele mai IMPORTANTE 3 TEME ale anului 2025 pentru fiecare ZODIE