Plante interesante pe care să le cumperi dacă ai copil - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Plante interesante pe care să le cumperi dacă ai copil

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Utile, idei pentru casa » Plante interesante pe care să le cumperi dacă ai copil
Plante interesante dacă ai copil
Credit foto: pexels.com

Ca părinți, cu toții ne dăm seama de efectele nocive ale tehnologiei folosite în exces de către copii și dorim să limităm timpul petrecut în fața ecranelor. Suntem puși în situația de a găsi alternative cât mai atrăgătoare pentru ei, ceea ce nu este de multe ori o sarcină ușoară.

Cel mai potrivit este să organizăm cu copiii cât mai multe activităţi ce au legătură cu natura, dar în acelaşi timp să fie totul şi distractiv. Pe lângă clasicele ieșiri în natură, la pădure, în drumeții în afara orașului, putem să le aducem copiilor natura chiar în casele noastre.

Cultivarea sau îngrijirea plantelor este o activitate plină de aventură și satisfacție care se poate realiza împreună cu copiii, potrivit flowertime.ro. Aceștia vor învăța foarte mult din această ocupație (de la modul de nutriție al plantelor, creșterea, dezvoltarea sau chiar înmulțirea) și, în plus, îi va ține departe de ecrane. Mai mult decât atât, ei mențin literalmente o viaţă în propriile lor mâini.

Pe lângă toate acestea, este important de știut că activitățile de grădinărit, chiar și la scară redusă, precum toaletarea și udarea florilor la ghiveci, asigură o stare de bine generală, îmbunătățesc calitatea vieții și reduc nivelul depresiei, după cum reiese din ultimele cercetări.

Când alegeți plantele, luaţi în considerare preferinţele copiilor dumneavoastră. Dacă le place să vă ajute în bucătărie, încercaţi să creşteţi căpşuni, roşii cherry sau ierburi aromatice. În cazul în care copilul iubește culorile şi natura în general, puteţi să îi oferiți să îngrijească plante cu flori, precum violete de Parma, hortensii sau Kalanchoe.

Indiferent dacă aveţi o grădină mare, o curte spaţioasă cu spaţiu de joacă ori doar o terasă sau balcon, pentru câteva ghivece cu plante va exista întotdeauna un mic loc. De la o anumită vârstă, chiar și camera copilului poate să găzduiască plantele preferate.

În continuare vă prezentăm câteva plante care sunt sigure (non-toxice) și ușor de îngrijit pentru copii, grădinarii în devenire:

1. Mimosa pudica este una dintre cele mai atractive plante datorită sensibilităţii sale: la cea mai mică atingere își va strânge frunzele. Această reacţie a plantei reprezintă, de fapt, un mecanism de apărare împotriva prădătorilor. Planta îşi revine în aproximativ 10-15 minute şi nu este recomandat să fie atinsă de multe ori. Pe copii îi fascinează aceste mişcări ale plantei şi prin care observă că este un organism viu, care impune o reacție de apărare și care „suferă” la stres. Din acest motiv e nevoie să le explicaţi micilor exploratori despre sensibilitatea plantei.

2. Plantele carnivore. Probabil cea mai cunoscută e Dionaea muscipula, care popular se mai numeşte Capcana lui Venus. O plantă carnivoră poate fi cadoul ideal pentru copii, deoarece aceştia au posibilitatea să interacţioneze cu ea, însă Dionaea impresionează pe oricine cu uşurinţă. Fiecare capcană are o durată de viaţă limitată, determinată în mare parte de numărul de închideri la care este supusă, astfel că după 4 sau 5 închideri, capcana va deveni inactivă.

3. Plantele suculente și cactușii. În cazul în care doriţi să achiziţionaţi o plantă sau copilul îşi doreşte plante, o plantă suculentă sau chiar un cactus e alegerea perfectă. Suculentele sunt versatile prin forme şi culori, fiind foarte ușor de întreținut, având nevoie de foarte puțină apă. Puteți alege dintr-o varietate de forme și dimensiuni, astfel veți impresiona chiar și pe cei mai pretențioși copii, realizând un terariu sau un simplu aranjament. Dacă vârsta copilului permite, puteţi opta pentru cactuşi simpli sau care înfloresc.

4. Păpușile cu păr de iarbă sunt jucării simple pentru orice anotimp. Jucăria este confecţionată din plasă, cu interiorul plin de rumeguş, aranjat în forme amuzante, iar în partea superioară sunt amplasate seminţele. Păpuşa se scufundă în apă în totalitate pentru hidratare. Se așază pe o suprafață plană, iar partea fără seminţe se menţine în apă proaspătă ce se schimbă zilnic. Seminţele vor germina după câteva zile şi va ieşi iarba. Copiii le pot modela în mai multe moduri: le pot tunde sau chiar le pot prinde codiţe. Şi cel mai important e că o să vedeţi cum se regenerează după tundere şi cum are nevoie de îngrijirea copilului, de a-i menţine umiditatea constantă pentru a crește.

5. O alternativă mai facilă la păpușile cu iarbă sunt ghivecele simpatice cu Sagina subulata. Aceasta prezintă creștere mai lentă și necesită mai puțină apă decât iarba. Un ghiveci simpatic îi schimbă total aspectul și, cu siguranță, va deveni noua plantă preferată a celor mici.

Mereu căutăm să oferim ce e mai bun copiilor noștri. Și ce le poate fi mai benefic decât conectarea cu natura? Aducând natura în casa noastră prin intermediul plantelor, îi putem ghida pe copilași să crească frumos, să stea departe de ecrane și să țină câteva plante în viață, totul fiind atrăgător și distractiv pentru ei.

Sursă foto: pexels.com

Data articol: 14/11/2022